Herdenking en overdenking aan mijn vader, de laatste mannelijke telg uit een molenaarsgeslacht sinds 1771. De stammolen 'de Zelden van passe' staat in Zoeterwoude, deze bemaalde de 'Grooten Westeindschen polder'.

1771 De familie Kerkvliet vestigt zich als watermolenaar op de watermolen “Zelden van Passe”. Tot 1915 zouden vier generaties dit beroep op deze molen blijven uitoefenen.

Ik ben al een aardig eind met de stam gegevens die ik t.z.t. zal publiceren.

                                                           

 

De Poelmolen staat Lisse, hier is Opa 48 jr. molenaar op geweest, mijn vader is hierop geboren. Na Opa's pensionering heeft hij nog een paar jaar de Keukenhof molen 'gemalen' voor toeristen.

                               

 

Dan is er de Noordermolen in Akersloot waar ik op gewoond heb met onze ouders, dit was gelijk de laatste molen voor mijn vader! Er zijn geen zonen die de traditie in ere konden houden, dus de stam is uitgestorven.

                                     

12 mei 2007 was het nationale molendag, je kan op die dagen molens bezichtigen die zich er voor open hebben gesteld.

Oer Hollandse foto's met mooie luchten, molen in de vlucht genomen, achter het kleine raampje boven de deur sliep ik destijds met mijn oudste zus, de andere zus is hier geboren.

De Noordermolen is een achtkantige buitenkruier op lage voet en wordt op vrijwillige basis gemalen door M. Weel. Bezoek is niet mogelijk maar de molenaar heeft voor ons een uitzondering gemaakt.

 

Met mijn moeder zijn we in 2007(86jr.) naar de Noordermolen gegaan, de molen was niet open, maar nadat we hadden uitgelegd wat het verleden was mochten we binnen komen. Dat was een hele ervaring want in 1955 zijn we van de molen naar een schip gegaan, mijn vader ging de zandzuigerwerken in, en wij gingen mee door bijna heel nederland.

Ook zijn dan de musea open en in dit gevan het gemaal van de groot limmerpolder in Limmen, mijn vader was tegelijk molenaar en machinist van onderstaand gemaal. Voor mijn moeder een rare gewaarwording om hier na zoveel jaar de gedenksteen te zien met de naam van vader erop, zij zijn nooit door het stichtingsbestuur op de hoogte gebracht dat een tableau was opgedragen aan de machinisten. Mijn vader heeft dit ook nooit geweten, hij is in 1990 overleden!

                        

                                                            

De stoommachine die van 1879 tot 1919 dienst deed werd 1 x in de 5 jaar naar buiten gesleept voor onderhoud. Er werd aan gat in de gevel gehakt om hem eruit te halen, eerst werd dit keurig met een boog dicht gemetseld maar later metselde men gewoon recht naar boven! De geschiedenis zegt dat vroeger ook nog een zuidermolen bestond, hier is het gemaal voor in de plaats gekomen. Het gemaal staat nu op de provinciale monumenten lijst, dus pap uw naam zal lang publiekelijk op de gedenkplaat staan, U hebt het verdient!

 

                                               

                                                     Mam is  5-1-2009 overleden, bijna 88jr. geworden.

 

                                             

 

                                        

 

Homepage                               Vorige pagina                            Volgende pagina