Duitsland, langs de Weser.

8-8-2010. Via de afsluitdijk -Harlingen -Leeuwarden -Drachten -Beilen naar Westerbork, het doorgangskamp voor vele gevangenen. Het info centrum is niet vrij te bezoeken, je mag niet fietsen naar de gedenkplaats maar met Ariva mee voor 2 p.p. voor 2 km.! Wat is er toch met nederland dat je voor dit stuk vreselijke history moet betalen, hoeft in Duitsland toch ook niet, daar is geen drempel of het gevoel een attractie te gaan bekijken! Walgelijk! We hebben de gedenkplaats bezocht, de contouren van barakken e.d. zijn zichtbaar gemaakt voor de bezoeker. Het is best een indrukwekkend groot terrein waar nog steeds aan gewerkt wordt. We staan leuk geparkeerd naast een camper/legertruck, de eigenaars niet gezien.

    

                                               

    

                                             

Bij het rode was het eindstation voor de trein, aan de andere kant zijn symbolisch de rails gebogen 'er mag nooit een trein meer rijden op dit spoor'! Alle steentjes vormen de contouren van Nederland, de hoeveelheid gevallenen worden in de provincies weergegeven. De gedenksteen voor de strafbarakken geeft aan dat Anne en haar zus Margot hier vanuit Dachau aankwamen en ze op transport moesten naar Bergen Belsen, waar zij in 1945 overleden aan typhus. De maquette geeft goed weer hoe groot het kamp was, de andere foto is de laterine waar je je kon wassen en naast elkaar je behoefte moest doen ..

Daarna binnendoor naar de campercamping in Musselkanaal gereden, ziet er mooi en rustig uit, er komt om 19u iemand 7,50 ophalen = incl. stroom. Er is gelegenheid te douchen en er is een sani. De mensen zeggen je tijdens een wandeling in het dorp allemaal gedag!

                                               

9-8-2010. Vandaag naar de CP van Greven Fuestrup gereden door een landschap die niet veel verschilt van Groningen, mais -tarwe -bieten -veeteelt. Greven Fuestrup is een topplatz en dat is te zien, mooi aangelegd, aan het water en een jachthaven. Hier is een druk bezocht restaurant en wij weten waarom het goed bezocht wordt. Je kan scholfilet op een bedje van spinazie met een aardappel rustie eten, en dat is lekker! En betaalbaar! Goed glas bier en wijn erbij en smullen maar, we zullen het onthouden!

10-8-2010. Van Greven over de '64', veel stoplichten en flitspalen, naar Wehrden aan de Weser gereden, we rijden vanaf hier langs de Weser in het Weserbergland, deze loopt van Hannover Munden naar Minden. De CP van Wehrden niet gevonden, wel een mooie in Hoxter. Het ligt aan een mooi aangelegd recreatiemeer die dienst doet als extra waterbekken bij 'hoog water', er zijn vele middelen om jezelf te vermaken, een mooi zandstrandje en je kan er goed fietsen, er is ook een restaurant. Maar daar zijn we gisteren pas geweest, dus vandaag lekker buiten aan de borrel en een hapje, dan een maaltje in de camper koken ook niks mis mee. Het is een mooie CP maar allsbehalve rustig, er gaat een doorgaande weg langs en de trein die 2 a 3 in het uur voorbij denderd, er is een sani bij de toiletgebouwen, er is een vuilcontainer die na 19u op slot gaat en om 8u weer open, je kan brood bestellen bij de man die het geld op komt halen, hij hangt het ong. 7.30u aan de spiegel van de camper. Het is onwijs lekker brood, meergranen!

                                    

11+12-8-2010. Van Hoxter naar Holzminden = 13 km., er is een camping met camperplaatsen ook pal aan de Weser en er is een mix parking, caravans mogen hier ook staan. Het is een topplatz met -wasmachine -droger -douche etc., in het weekend biergarten -grillavond en gerookte vis op bestelling. Een groot freibad naast de camping/CP, dan is er een marktkauf -supermarkt -non food -drankenhal. De Altstadt is niet zoveel byzonders veel nieuwbouw tussen vakwerkhuizen, wel een goede omgeving om te fietsen. We staan hier 2 dagen en genieten tussendoor van het zonnetje. In de stad staan vele geurpalen verspreidt, wel grappig!

13-8-2010. Het is 44 km. naar de CP van Hameln 'Hannes Weserblick', deze is net buiten de altstadt, aan een rangeerstation die niet meer in gebruik is, de Weser is hier smal. Hameln heeft een goed bewaarde Altstadt, naast alle bezienswaardige gebouwen zijn ook de particulieren gebouwen goed onderhouden, de een nog mooier dan de andere, vriendelijke mensen. Aan het 'Hochtzeithaus' hangt een carrilon die 3 x per dag te horen is, tijdens dit ritueel gaat het koperen luikje open en gaat het verhaal van 'de Rattenvanger' in beeld voorbij. De sage is 'De rattenvanger kwam in 1284 naar Hameln, veelkleurig gekleedt, hij zou voor geld de stad bevrijden van de ratten door op de fluit te spelen, terwijl hij speelde kwamen de ratten overal vandaan en volgde de fluitspeler, toen hij om zijn geld kwam kreeg hij dit niet. Jaren later kwam de rattenvanger in een andere gedaante weer terug en speelde op zijn fluit, dit keer kwamen alle kinderen uit het stadje achter de rattenvanger aan. Een kind achteraan vertrouwde het niet, zij was doofstom en hoorde de fluit niet, trok aan het jasje van een blinde jongen en bleef achter, de rattenvanger nam alle 130 kinderen mee en niemand kon vertellen waar ze heen gegaan waren, ze hebben ze nooit weer gezien!' Er zijn veel toeristen in het stadje van alle nationaliteiten, zo ook op de camperplaats. En we krijgen toch een regenbui 'savonds, horen en zien verging ons door de herrie op het dak.

   

14+15-8-2010. Van Hameln naar de CP van Rinteln aan de Weser, er zijn Altstadtfesten in de stad en daar gaan we heen, het is weer mooi weer geworden. Veel verschillende muzieksoorten en net zoveel eet- en drinkgelegenheden, zuurkool -bradworsten -belegde broodjes - meer soorten bier -wijn etc. Heel gezellig omzoomd door een markt met traditionele koopwaar, het was gezellig druk, ook op de CP. Later op de dag nog een stuk gefietst en nog buiten kunnen zitten. Rinteln heeft een historische stad rondgang, er zijn vele mooie vakwerkhuizen te zien. 'sAvonds wordt het druk met luxe auto's en mensen in de biergarten, die grenst weer aan de CP waar meer dan 100 campers kunnen staan. Zondag regent het echt de hele dag en niet zo'n klein beetje ook! Jammer want er zou vandaag country muziek zijn, het was niet te doen om naar de stad te gaan. We hebben de dag met t.v. en lezen doorgebracht. Er is een sani maar geen vuilnisbak, zoveel campers als er stonden en toch geen zwerfvuil, knap hoor!

16-8-2010. Bij minden verlaten we de Weser, tot nu toe ca. 200 km., om op weg naar Steinhude an het Steinhudemeer, dit is een topplatz, wij vinden van niet. Je moet precies tegenover elkaar parkeren, kijkt dus zo bij de ander door de camper en zij bij jou. Dan zijn de plaatsen veels te kort, max 5 mtr. camper kan normaal staan. Na een krap rondje gereden te hebben kwamen we erachter dat je naast de CP een enorme ruimte hebt om te staan, alleen wat dichter bij de weg, het is door de regen erg nat en drassig. De toiletten en douches zijn prima. Via hele grote lege parkeerplaatsen naar het Steinhudemeer gelopen, het zal er zomers wel erg druk en toeristisch zijn gezien deze plaatsen. Steinhude zelf is modern, de promenade langs het meer was bijna uitgestorven op een enkel tentje met gerookte paling na, deze was erg lekker. 'sAvonds krijgen we weer veel regen!!

                             

17-8-2010. Vanaf Petershagen rijden we in de Mittelweser-region, hier loopt de weser tot Bremen =ca. 150 km., onderweg de CP van Stolzenau bekeken, hier niet gaan staan i.v.m. geluid van verkeer over de brug. Toen zijn we in Nienburg op de CP gaan staan, we staan mooi met de neus naar de Weser, sta je dat niet dan heb je veel geluid van de weg erachter. Aan de overkant is een Marktkauf en een braadworsten tentje, langs het water loop je naar de loopbrug om het stadje in te gaan. In Nienburg loop je met een platte grond in de hand met het berenspoor op de grond van de ene bezienswaardigheid naar de andere, mooi duidelijk! Het ziet er leuk uit en het is gezellig druk, er staat een rode bakstenen kerk, de St. Martinkerk, dat zie je niet zoveel. Weer veel goed bewaarde vakwerkhuizen, een lange winkelstraat met vele terrassen. Er komen hollanders naast ons staan met een kleine camperbus, de hele avond weer regen, zij hebben geen ruimte om knap te zitten en liggen op bed te lezen. De volgende dag zijn ze linea recta naar huis gegaan i.v.m. de regen. Wij blijven staan voor nog een dag en nacht, fietsen lukt niet echt, zijn gaan winkelen toen het droog was.

                                alweer regen?                           

19-8-2010. Op weg naar Hoya waar een mooie CP is aan de Weser, we besluiten niet te blijven staan want we willen naar de Bremersail. Hier dachten wij nog wel een plek te hebben 7 dagen voor de Sail, niet dus, de beide CP's zijn overvol, het werkeiland wat net naast de CP ligt is ook vol. Er was nog net een plekje langs het water maar het waaide zo afschuwelijk hard dat ik daar niet wilde blijven staan, een flinke ruk en je ligt in het water. Bovendien hadden wij sterk het idee dat we weggestuurd zouden i.v.m. die harde wind, en ga dan allemaal maar eens manouvreren om weg te komen. Jammer .. je zult er w.s. 14 dagen van tevoren al moeten zijn wil je plek op de CP hebben. De Weser door Bremen is 33 km., de Unterweser is van Bremen naar de Nordsee ca. 100 km. Langs de Weser loopt een weserradweg die 500 km. lang is, gaat door verschillende landschappen, veel bezienswaardigheden onderweg van burchten -slotkastelen -vakwerkhuizen -sprookjes en geschiedenissen zoals 'de rattenvanger en vrouw holle'. Er wordt druk gebruik gemaakt van deze radweg, hierdoor zijn er veel hotelletjes en eetgelegenheden met terrassen. Wij rijden door naar Spieka Neufeld waar een mooie CP is op loopafstand van het strand, het is aan een kotterhaven en heeft afgebakende plaatsen, alleen buurman stond niet precies in zijn vak en wij hebben de camper gewoon aangesloten in rij. Nou daar kwam de meneer die geld ophaalt en liep onder de camper te kijken links en rechts, klopte toen en zei dat we op moesten schuiven, tja dan moeten eerst de buren opschuiven toch .. en die waren er niet, camper omgedraaid en strak tegen de buren aangezet .. zo goed? .. ja zo goed! De man was weg, camper omgedraaid en ieder had zijn/haar eigen ruimte weer, morgen gaan we verder dus niet zeuren.

20-8-2010. Via allerlei kleine gele wegen in Bremervorde op de CP gekomen, wat hebben de mensen in dit land het voor elkaar, overal camperplaatsen, de een nog mooier dan de andere. Deze CP kent 3 aparte gedeelten, heeft een sani en strooam en heel veel rust. Ligt vlak naast een mooi meer(Vordersee) waar men omheen kan fietsen -wandelen -kan varen met zeilboot -waterfiets, waar een erlebenis gebied is op basis van wat je ziet en ervaart, veel aparte speelruimtes voor kinderen/gezinnen, waar rustruimtes zijn met een mooie flora, waar overal bankjes zijn. Het stadje is op loop/fietsafstand en is levendig. We blijven hier 2 dagen staan om alles te beleven -te douchen -te wassen en te BBQen, in dit geval pannenkoeken met spek en stroop, jammie!

21-8-2010. Nu toch op weg naar Hoya om daar op de CP te gaan staan, mooie gratis plek, sani 2. We staan met de neus naar de Weser en hebben een mooi/ver uitzicht. Toen we aankwamen was het mooi weer dus lekker buiten gezeten, dan besluit je de volgende dag niet verder te gaan maar nog even van de rust te genieten. Dan slaat het weer om met veel wind en regen, gelukkig veel boeken mee, dan vermaak je je toch wel. Lopend binnendoor ben je zo in het centrum en kan je je verse overheerlijke broodjes kopen.

22-8-2010. Weer verder en nu richting huis maar dan via allerlei binnenwegen. We komen in Scharrel terecht, weer een mooie CP aan een kleiner meer waar gevist kan worden. We waren te laat voor de 'Platzwart', kregen toen we er net stonden een verschrikkelijke plensbui en onweer, weinig van de omgeving gezien, volgende keer beter. Op de CP heb je afgebakende plaatsen, rust en ruimte en veel voorzieningen. We weten nu al dat we morgen naar huis gaan, de regen is de spelbreker, want dat zijn we gauw zat!

                                                             

                                                                     Volgende keer gaan we incognito!!

Al met al een mooi ritje langs de Weser, het was weer heerlijk rustig rijden, hebben op een paar van de vele mooie camperplaatsen gestaan. Je kan overal veel info krijgen van de regio en alle CPs in die regio, de mensen zijn vriendelijk, op de terrassen is het goed toeven, moet het wel mooi weer zijn! Eindstand 130404 km.

Homepage                                          vorige pagina                                     volgende pagina