page10

Zondag 2 Augustus 2010 km. stand 119669.                                                          

De bedoeling is de oranjeroute te gaan rijden, we beginnen hier ook aan.

Om 10 uur vertrekken we over de afsluitdijk naar Leeuwarden, hier wilden we naar 'het princessehof' en de 'prinsentuin'.

                               

Leeuwarden en Oranje.

Willem Lodewijk van Nassau Dietz was de eerste stadhouder van Leeuwarden. Hij regeerde van 1587 tot aan zijn dood in 1620.Zoals zijn naam al aangeeft was hij afkomstig uit hetzelfde geslacht als de stamvader van ons koningshuis: Prins Willem 1 van Oranje. In 1702 erfde de friese tak van de nassaus de titel Prins van Oranje, nadat de hollandse uitgestorven was de toenmalige friese stadhouder Johan Willem Friso werd de eerste Prins van Oranje. Helaas verdronk hij in 1711.Zijn opvolger was Willem Carel Hendrik Friso (Willem 1V). Nadat hij in 1747 was uitgeroepen tot erfstadhouder van de verenigde nederlanden, verhuisde de friese stadhouderlijke familie van Leeuwarden naar Den Haag. Hiermee kwam een einde aan Leeuwarden als hof residentie. Herinneringen aan de nassaus in Leeuwarden zijn o.a. het prachtige museum paleis "het Princessehof" en de weelderige "Prinsentuin" in het centrum van Leeuwarden.

Vanaf huis hadden we al regen en het lijkt hier wel erger, de camper uitgaan heeft geen zin, we besluiten het te laten voor wat het is. We kunnen altijd nog een andere keer terug komen. Binnendoor naar Drachten -Emmen en bij Schoonoord de grens over naar Duitsland. In Lingen komen we op de cp met sani en vuilnisbak, gratis. Volg in Lingen 'Linus bad', staat goed aangegeven, de cp is ernaast. Het is zowaar droog maar hebben lekkage door het achterluik, van binnenuit is er weinig aan te doen, maar even kijken als het beter weer wordt. Ja .. en dan moeten we nog iets eten, had ik de hele dag al iets geroken, nu kwam uit wat het is.

Ik bewaar nooit restjes eten, thuis ook niet, nu stond er een restje goulash van begin mei in een pannetje, pannetje en al zo de container in, jakkes!!

'sAvonds is het zowaar droog en zoeken we de 'innenstadt', het is een fikse wandeling, we zien goede wandel en fietspaden, gaan over de Eems d.m.v. een loop/fietsbrug. Onderweg zien we nogal wat winkels leeg, recessie? We denken het wel.

Lingen en Oranje.

Tot 1547 was Lingen eigendom van de graven Von Tecklenburg. In de periodes 1597-1605, 1633-1672 en tot slot tussen 1674 en 1702 behoorde Lingen tot het Huis van Oranje. Tussendoor was het in handen van de Spanjaarden en Christoph Bernhards von Galen (beter bekend als Bommenberend). In de zeventiende eeuw beleefde Lingen - net als Nederland - een tijd van economische en culturele bloei. Tot op de dag van vandaag zijn er tal van panden die aan die glorietijd herinneren. Stadhouder-Koning Willem III stichtte hier in 1697 een universiteit, die tot 1820 bleef bestaan. Na het overlijden van Willem III kwam Lingen in Pruisische handen. Daarna waren respectievelijk Napoleon, Pruisen, Hannover en daarna weer Pruisen aan zet. Tegenwoordig is Lingen een zelfstandige stad in de deelstaat Nedersaksen.

Onderweg lopen we over een begraafplaats heen, het lijkt wel een park, zo mooi aangelegd en heel veel ruimte, graven worden goed onderhouden. Er loopt een middeleeuws geklede man die rondleidingen geeft in dit stadje, we sluiten hierbij aan, de panden uit glorietijden worden ons duidelijk en is interessant. Er is een groot plein met veel terrassen, op een ervan strijken we neer. Overal is het gezellig druk.

Het begint weer te miezeren en gaan terug naar de camper, de cp is nu vol en ernaast zijn ook campers neergestreken.

Maandag 3 Aug.

Het is mooi weer en gaan op weg naar de volgende plaats, dit wordt Celle, hier is een grote gratis cp. Celle heeft niets met de route te maken, maar het is prachtig weer om lekker buiten te zitten met een bakkie en later een glaasje van het een of ander. Na het eten gaan we de stad in, zien hele mooie vakwerkhuizen, en merken op dat er gunstige prijzen zijn voor eten en drinken. Het is dan ook gezellig druk op de terrassen. Dan zien we ineens een kasteel met een prachtig park er omheen, er is een slotbrug die open is dus gaan we erop, we kunnen zo om het kasteel lopen. We verbazen ons over het feit dat het niet afgesloten is, er zitten mensen op bankjes of liggen in het gras te lezen, wat een vrijheid in dit mooie gebied. Hier komt een liedje in m'n hoofd van Heintje(kruikentijd) 'ich bauw mir ein schloss so wie in märchen' en dat blijft heel lang in het hoofd hangen.

Dinsdag 4 Aug.

Op weg naar Hitzacker komen we afwisselend door bossen en graan/maisvelden, het rijdt hier heerlijk rustig en kunnen de omgeving goed opnemen. De cp is zo gevonden, kost 6€ wordt opgehaald, douchegelegenheid op ca. 200 mtr., muntjes hiervoor kopen bij de info naast het radhous.

Algemene stadsinfo.

Hitzacker (Elbe) is een schilderachtig plaatsje dat een groot deel van zijn

charme ontleent aan de prachtig gerestaureerde vakwerkhuizen. Het stadje

is gelegen op een eiland dat "omarmd" wordt door het riviertje de Jeetzel, dat hier uitmondt in de Elbe. Vanaf de wijnberg heeft u een prachtig uitzicht op het

schitterende rivierlandschap van de Elbe. In Hitzacker is de natuur nog heel dichtbij. Een plek waar lichaam en geest rust vinden. Hitzacker verwelkomt zijn bezoekers met ongekende gastvrijheid: wandelaars, fietsers, ruiters, liefhebbers van klassieke muziek en rustzoekers, hier vinden ze wat hun hart begeert.

  

Hitzacker en Oranje.

Prins Claus groeide hier op en kwam later van tijd tot tijd terug naar de omgeving van zijn jeugd. Naar aanleiding van het veertig jarige jubileum van Claus' verloving, op 28-06-65, is in 2005 het plein voor het historische Raadhuis (het voormalige vorstelijke ambtshuis) omgedoopt tot Prins Claus plein. De prins en de toenmalige kroonprinses Beatrix waren in oktober 1965 op bezoek in Hitzacker en lieten zich toen registreren in het Gouden Boek van de stad.

Borstbeeld Prins Claus in Hitzacker. Na de dood van Prins Claus besloot de stadsraad van Hitzacker om een borstbeeld op te richten voor de prins. De locatie voor het beeld is het plein voor het nieuwe raadhuis in het Bürgerpark. Het beeld is vervaardigd door de kunstenares Barbara Westphal uit de plaats Strachau. Tuinmeester Heinrich Meyer werd gevraagd voor de aanleg van het plantsoen waar het standbeeld geplaatst is.

In 2004 plantte hij i.s.m. zijn collega uit Nederland, 1.000 tulpen. In de namiddag van 25 juni 2005 werd het borstbeeld onthuld. Het Alte Zollhaus Hitzacker (Elbe) Museum heeft een zaal ingericht die gewijd is aan Prins Claus. Foto´s en documenten herinneren aan het de verloving. In Oktober 1965 stelde Prins Claus vanaf het balkon van het Rathaus zijn toekomstige echtgenote, de toenmalige Kroonprinses Beatrix, voor aan de inwoners van Hitzacker. Beelden en andere documenten herinneren aan het toen verloofde paar en aan de band tussen Hitzacker en Nederland.

  

   

   

'sMiddags in het stadje rondgewandeld, het is prachtig mooi weer, geen weer voor een museum maar wel voor de wijnberg met de mythe van en over kabouters. Vanaf deze berg heb je rondom Hitzacker een goed overzicht over het achterland en de loop van de Elbe.

Alle trappen weer afdalend komen we bij de haven uit, wat een goed uitzicht geeft op de vakwerkhuizen - de info en de terrassen. We lopen langs de haven en de Elbe weer terug naar de camper, Hitzacker heeft in het verleden veel last gehad van overstromingen door de Elbe, de info laat zien hoeveel overlast de Elbe kan geven. Eigenlijk is het een eilandstadje met de Elbe en de Jeetzel

rondom, nu zijn hoge muren gebouwd met afsluitbare deuren die de mensen en hun huizen beschermen.

Met het eten en daarna kunnen we buiten zitten, heerlijk!

Woensdag 5 Aug.

Het wordt een warme dag, de camper staat volop in de zon, die verplaatsen we naar de schaduw en gaan douchen. Dat blijkt in Duitsland allemaal goed geregeld te zijn. Dan spreekt een duitser ons aan en zegt dat we naar Dömitz moeten gaan omdat daar een mooie camperplaats is, je kan hoog op de dijk staan(waar je een beetje wind hebt) of je kan laag staan vlak aan de Elbe.

Omdat het prachtig weer is, en we het zonde vinden om te gaan rijden, doen we 30 km. door en over boerenland en boerenpaadjes op weg naar Dömitz.

Eigenlijk zijn het de uiterwaarde van de Elbe, als we een tegenligger krijgen dan hebben we een probleem, maar die komt niet want het is hier zo rustig!

De cp hoort bij een hotel/restaurant die in een gerestaureerde oost duitse graanschuur/silo gebouwd is, op de bovenste verdieping is een terras met een prachtig uitzicht over de Elbe en het Elbe seitekanal. We instaleren ons bij het water, gaan op verkenning uit, voor het hotel is een palmbeach strandje aangelegd, en er is een zwembad met echte strandstoelen er omheen. Er is een jachthaven, het is een komen en gaan van plezierbootjes. Alles bij elkaar geeft dit een vakantiegevoel!

De havenmeester komt 'savonds 5 € ophalen, heeft een grote hond mee die precies weet bij welke camper hij gisteren een koekje heeft gehad.

Er is een tappunt voor schoon water, de 'pot' kan ook geleegd worden maar dat vinden we geen geschikte plek, vlak bij de ingang van het hotel moet je een putdeksel oplichten)alleen voor 10 u, camper meenemen want dan kan je spoelen uit je vuilwatertank. We gaan wel even terug naar Hitzacker om de pot te legen en te spoelen.

Donderdag 6 Aug.

Vandaag 'efkes an de reet weest' zoals de west/friesen dat zo mooi kunnen zeggen, er liggen mooie fietspaden langs het water, het is ook druk met vakantiegangers op de fiets. Bepakt en bezakt fietsen ze van het ene hotelletje of 'zimmer frei' naar het andere, alles langs de Elbe en omliggende gebieden. We bezichtigen Festung Dömitz(1565), deze is volop in restauratie, ze waren met de kazematten bezig, veel grond moet uitgegraven worden om de gangen zichtbaar te krijgen.

Fritz Reuter heeft hier van 1839 tot 1840 ook zijn 'festungstid' doorgebracht, info van hem is in het museum te bezichtigen. Museum bevindt zich in het 'kommandantenhaus', zijn stijlen van meubelen -keukeninrichting -het wassen en strijken -de indeling van het huis. Je moet constant kleine trapjes op en af, door smalle gangetjes en steile diensttrappen, de trap die de kommandant gebruikte was breed met veel houtsnijwerk wat in mooie kleuren geschilderd is.

De festung is in een 5 puntige ster gevormd, hoge muren erom met vele schietgaten en uitkijkpunten. 'sMiddags fietsen we de andere kant op langs typische oost duitse boerderijen, de meeste zijn in verval maar je kan zien dat er aangekocht wordt om te gaan restaureren.

'sAvonds nog lang buiten kunnen zitten, vele bootjes komen voor de nacht de haven binnen.

Vrijdag 7 Augustus.

Vandaag weer 'on route', de bedoeling is Swerin, hier is het slot Meckelenburg, hier komt Hendrik de man van Wilhelmina vandaan. Bij binnenkomst van het stadje zien we dat het behoorlijk druk is, je kan van de doorgaande weg het sprookjesslot met die prachtige tuin ervoor al zien.

Schwerin en Oranje.

Schwerin is een Oranjestad omdat de Nederlandse prins-gemaal Hendrik hiervandaan komt. Hij was de echtgenoot van Koningin Wilhelmina, vader van Juliana en grootvader van Koningin Beatrix.

Hertog Heinrich von Mecklenburg-Schwerin, zoals zijn officiële naam luidde, werd in 1876 geboren in het Schweriner Schloss, dat nu deels als museum is ingericht. Daar trouwde hij op 7 februari 1901 met Wilhelmina, die later Koningin der Nederlanden zou worden. Voor de hertogen van Mecklenburg was Schwerin residentiestad - behalve in de periode 1756 -1837, toen weken ze namelijk uit naar het 35 km verderop gelegen jachtslot Ludwigslust.

Algemene stadsinfo.

Aan de rand van het Mecklenburgische merenplateau ligt residentie-stad Schwerin, hoofdstad van deelstaat Mecklenburg Vorpommern. Schwerin, de stad van de meren en bossen, maakt indruk op haar bezoeker door de unieke combinatie van natuur en cultuur. Het blauw van het water bepaalt het stadsbeeld, kleine en groter wateroppervlaktes zijn er overal te vinden en middenin de Schweriner See, op een klein eiland, staat het Schweriner Sprookjesslot. Samen met het theater en het museum is dit slot wellicht de mooiste bezienswaardigheid van de stad. Het historische centrum is uitermate geschikt voor een prachtige wandeling. Talrijke culturele evenementen en de pracht en praal maken Schwerin tot een unieke ervaring.

 

Er zou een parkeerplaats zijn met plaatsen voor campers, daar aangekomen staat alles vol met personen auto's en worden we vriendelijk doch dringend verzocht uit te wijken. We krijgen uitleg hoe we op een ander P moeten komen, maar dat is 5 km. terug, we kunnen dan gebruik maken van de trein, de P is bewaakt en bij een bahnhof.

We hebben hier een broodje gegeten en tegelijk rond gekeken, het was en werd ons niet duidelijk tot hoelang die bewaking er zou zijn. Rondom ons heen grauwe hoge flats, campers die kwamen gingen weer terug, niet veilig genoeg? Wij gaan ook!

 

Nou hebben we op de heenweg het slot maar vooral de tuin ervoor al kunnen zien, dus nu maar hopen dat het licht weer op rood staat zodat we er nog wat meer van kunnen zien, het is werkelijk een sprookje!! Het weer en de weersverwachtingen zijn zo goed dat we besluiten de oranjeroute even te laten voor wat het is, en koers te zetten naar de kust, na Swerin zouden we richting Berlijn moeten en dat is toch zonde van het mooie weer.

De weg naar Wismar gaat door -bossen -graan -mais en veeboeren, de wegen zijn goed, hier en daar door een dorpje waar nog kinderhoofdjes liggen, dan is het een gerammel van potten -pannen -bestek -servies, het overstemd zelfs de TT. Wismar is een

topplatz mooi camperpark, er is een receptie/winkel/info/bar, er zijn plekken met grint voor de camper met een strook gras om buiten te kunnen zitten. Ook hier is het druk!

De Altstadt is werelderfgoed, kent mooie rode bakstenen gebouwen maar de invloed die Zweden hier ooit heeft gehad is ook goed te zien in de pastelkleurige huizen. In de haven van Wismar is weinig reuring, er staan hier en daar campers.

Zaterdag 8 Augustus.

Er kan gedouched worden voor 1 €, dat gaan we doen en vertrekken dus wat later als geplant naar het eiland Zingst. Het is stralend mooi weer en dat is goed te merken, wochenende en urlaub zorgen ervoor dat het erg druk is op weg naar het eiland en op het eiland.

De cp's zijn overvol, de campings ook, op aanraden van een verkeersregelaar terug gegaan en van het eiland af. Richting Stralsund is het niet veel beter, op weg naar Rugen is het helemaal druk dus gaan we op de cp in Stralsund. Geen aanrader, is bij een caravanbedrijf, is luidruchtig vanwege de brug die naar Rugen gaat, is op een rommelig en lijkt wel verlaten bedrijventerrein. Er is hier niets te beleven.

Zondag 9 Augustus.

Mooi weer, we zien de drukte met campers en caravans op de brug naar Rugen. Een duitser vertelde ons dat als je niets gereserveerd hebt je ook geen plaats kan vinden, men treedt streng op tegen 'vrij' staan, een andere keer komen we er wel eens, buiten de schoolvakanties.

Weer door de graanschuur naar Waren, hier moet een leuke cp zijn met een bezienswaardig stadje, we zijn nu in het Mecklenburger merenplateau. De cp ligt in een dalletje en het is er warm, dus op naar het meer voor verkoeling, hier is het gezellig druk met mensen -bootjes -terrassen. Wil je niet op een camping dan zet je je caravan op een soort ponton met motor en ga je genieten van op of in het water. Bijzonder!! We nemen een terrasje en gaan later een visje eten, restaurantjes genoeg. Als we weer bij de camper komen moet toch echt alles open want het is warm binnen.

Maandag 10 Augustus.

Van Waren naar Grabow (foto boven), onderweg een paar cp's bekeken maar er stond niemand en de stadjes waren niet echt bijzonder. Grabow is een campervriendelijk stadje, bij de cp staat een info caravan, de vriendelijk dames kunnen je alles over het stadje vertellen, geven je info en dat alles voor 5 €. Er is een schoon toilet/gebouw waar je een munt nodig hebt om binnen te komen en een munt om te douchen, dit zorgt ervoor dat men hier niet het toilet kan legen of water kan laden. cp is een aanrader samen met de haven leuk en levendig!

Een stadswandeling gemaakt, vele rode baksteengebouwen zijn al mooi gerestaureerd, er wordt druk aan de wegen gewerkt, dus even zoeken voor je op de cp kan komen. Een hevige onweersbui zorgt ervoor dat we op een holletje naar de camper gaan, jammer maar het koelt wel lekker af.

Dinsdag 11 Augustus.

Van Grabow naar Wittenbergen aan de Elbe, dit is een mooie cp aan de sporthaven met uitzicht op de Elbe, cp is 5€, stroom per uur, er kan gedouched worden en er is een restaurant voor ontbijt -lunch en diner. Caravans mogen hier ook staan!?

Het is mooi weer dus gaan we het stadje verkennen.

Ook hier veel winkels leeg, te huur/te koop, de recessie is merkbaar.

De vele mooie rode bakstenen gebouwen blijven fascineren, hiernaast op de foto zie je een school die groot en in gebruik is.

Ook is er nog veel te doen aan renovatie maar dan zal het w.s. eerst gekocht moeten worden door particulieren. Al wandelend komen we weer bij de haven waar een koperen kunststuk staat die volgens mij de ark van Noé voorstelt, er zit van alles in -militairen -kruisridders-edelmannen -huisvrouwen -muziekspelers etc. Aan de ene zijkant hangt een halve kever(VW) uit, aan de andere de

billen van varkens, grappig om te zien. Op de 2 pilaren een vioolspeler en fluitspeler. De cp is aardig vol nu en wij hebben een caravan naast ons gekregen, niet erg maar alles zit in de auto dus wordt er flink met de deuren gesmeten.

In de haven is het een drukte met bootjes die voor de regen en nacht naar binnen komen, de Elbe is sterk stromend water je moet dus een haven binnen om aan te meren.

Woensdag 12 Augustus.

Van Wittenberge naar Tangermunde. Onderweg weer versnipperde landbouw -kleine dorpjes -veel leegstand, de wegen zijn goed. Hier is een grote cp die maar 4€ kost, 3 nachten voor 10€, gevolg dat vele hier lang staan, en de elektrapunten allemaal bezet zijn. Daar hebben we dan geen last van want dat hebben we niet nodig.

Het stadje Tangermunde nodigt uit voor een lange wandeling en klim, voor de Elbe en de Tanger die hier samenvloeien en toch wel flink kunnen spoken is er een hoge muur opgetrokken met ook weer afsluitbare deuren. Het stadje zelf ligt vrij hoog maar we denken dat het water de grond eronder bedreigd, onder aan de muur is een mooie promenade langs de haven en de rondvaartboten.

Het radhaus -de Kanzlei -St. Stefanskirche -de Neustadter tor zijn van rode baksteen en prachtig om te zien, de Neustadter Tor is uit ca. 1300 en heeft 2 cilindervormige torens die fraaie aardewerken versieringen vertonen. De moeite waard om dit te gaan zien.

'sAvonds krijgen we weer flink regen en onweer.

Donderdag 13 augustus.

Het is weer mooi weer en we besluiten terug te gaan naar Dömitz en een paar rustdagen te houden.

Er zijn 'shutzefesten' en er wordt een prinses of koningin gekozen, dat gaat met veel bier gepaard.

We hebben een mooie plek op het terras en genieten omdat zij genieten, verschillende verenigingen gaan straks in optocht door het dorp, iedere vereniging heeft zijn/haar eigen tenue.

Er is ook een handkanon die gevuld wordt en een oorverdovende knal geeft. Eten doen we in het restaurant en zitten nog lang

buiten, het weer is hier beter.

Het dakluik is voorzien van sterk plakband, de oude kit laat los dat gaf lekkage, thuis maar schoonmaken en kitten.

De boeken worden uitgelezen, op zaterdagavond klinkt muziek uit het dorp van de shutzefesten wat wordt afgesloten met vuurwerk.

We fietsen nog in de buurt en doen boodschappen, ik heb nog nooit zoveel ijs gegeten als met deze reis(Italie uitgezonderd).

Na 3 dagen hier gaan we morgen(zondag) weer verder.

Zondag 16 Augustus.

Vandaag een rondrit gemaakt in de omgeving en gaan op weg naar Ludwigslust en via Hagenow naar Boizenburg, rijden verder door het Elbe gebied. Het landschap veranderd weinig maar langs de Elbe zijn vele slaapdorpjes, het rijd erg rustig.

Onderweg hier en daar camperplaatsen bekeken, dan gaan we een pontje op om aan de andere kant van de Elbe te komen. Onderweg zien we deze snackkar, hout gestookt en ze verkoopt vandaag erwtensoep en uiensoep, dit bij een temp. van 30gr.+. Gé was nog even van dichtbij wezen kijken maar de mevrouw die omhoog kwam ontnam hem de eetlust!!

Dan rijden we aan de andere kant door het gebied om uiteindelijk weer in Hitzacker uit te komen. Hier moeten we nodig lossen en laden dus eerst een munt halen bij de vvv, gelijk ook munten om te douchen.

Maandag 17 Augustus.

Van Hitzacker naar Travemunde, we gaan onder Lubeck door om bij Priwal het veer te nemen naar Travemunde. Dit hebben meer mensen bedacht want we komen sinds lange tijd in de file.

Dat heb je als het mooi weer is, iedereen trekt erop uit naar de kust. De overtocht duurde niet zo lang en we vonden vrij snel de camperplaats in Travemunde, echt een plaats om het stadje en de promenade te bezoeken. Dat laatste doen we dan ook, het is er gezellig druk, vele winkeltjes -eet en drink gelegenheden.

Rondvaartboten en schepen waar je naar Zweden kan varen. Lubeck staat bekent om haar marsepein en die is hier ook te koop.

We gaan een terras op en nemen koffie met een overheerlijk marsepein gebakje, wat later op de wandeling om een ijsje vroeg want je krijgt er dorst van. Als je de hele boulevard af gelopen bent dan is om de hoek het strand, dit komt altijd raar bij ons over, geen duin of dijk die achterland beschermd, je ziet de grote jongens van de vaart zo langs varen.

Bij de vissershaven patat en vis gegeten met een lubecker biertje, lekker!! 'sAvonds gaat het regenen en koelt het iets af maar het blijft nog lekker.

Dinsdag 18 Augustus.

Via de kust en Oldenburg het binnenland in op weg naar Plön in de Holsteinische Schweiz, hier is het landschap duidelijk anders, veeboeren afgewisseld door bossen en meren.

Tussen de Dieksee en de Kellersee ligt Bad Malente, hier een mooie gratis cp, de plekjes die voor campers bestemd zijn, daar passen alleen buscampers op. Er stonden 4 campers 1 terras lager en wij gingen erbij staan, sani 2€.

Eerder waren we bij de Planersee en de Grose Planer see wezen kijken, maar daar stond zoveel wind, ook koud, en de cp was langs de doorgaande weg. Nu we hier in de beschutting van de bossen staan is het weer heet en benauwd, zo is het overal wel wat soms.

We blijven i.v.m. erge hitte 3 nachten staan, we zoeken een boom voor de schaduw en gaan de koelte van de see-en opzoeken. Het is een leuk dorpje tussen de meren in, we hebben een rondvaart gemaakt en nog meer weer eens een marsepein gebakje bij de koffie genomen, de bakkersvrouw is een nederlandse en gaf ons een goed adres waar we de beste currieworst van de omgeving konden eten. Gedaan en het was heerlijk, ze eten in duitsland zouter als bij ons dus moest er rijkelijk bier bij .. lekker hoor!

Donderdag was een dag om alleen languit in een stoel te liggen omdat het 34gr. was, vind dat niet echt lekker. Als van de cp af naar beneden loopt is daar een klein boerderijtje die tot de jaren '70 bewoond is geweest, bij binnenkomst heb je een centrale ruimte waar werktuigen en vee bij elkaar 'woonden', aan de zijkanten een slaapkamertje met bedje(voor dwergen), een washokje, een voorraadkamertje, een woonkeukentje. Boven in de nok werden hammen -spek en worsten gerookt, als men daar mee bezig was kwam de rook door de rietenkap, net of de boel in de fik staat, heel bijzonder.

Generaties hebben hier eeuwen gewoond en gewerkt, waren vast kleine mensen gezien de lage deuren en klein bedje en kamertjes. In het dorp woont nu de volgende generatie die gerookte hammen e.d. verkoopt, roken gebeurd nu op een andere locatie maar soms ook nog wel in het boerderijtje.

Als u ooit hier komt moet u de rauwe gerookte ham -het gerookte spek en de worst proberen, in de winkel is gelegenheid om het op brood/roggebrood te eten vergezeld van een goed glas wijn, jammie!! Het is jammer dat ik hier geen foto's van heb gemaakt, kom erachter dat het al een tijdje ontbreekt aan foto's, waarom??

Donderdag op vrijdag krijgen we een fikse onweersbui, de lucht knapt op de temp. ook want het was een beetje teveel van het goede.

Vrijdag 21 Augustus.

De Holsteinische Sweiz kent 140 meren, het beste vervoermiddel is de fiets waarmee je door het natuurschoon kunt gaan, onderweg is veel fauna en vogels te zien. Wij gaan er op ons gemak met de camper door en langs, het is prachtig weer om geschikte plekken op te zoeken om even wat te eten en te drinken.

De rode bakstenen boerderijen en huizen met hun prachtige metselwerk zijn hier niet meer, zo merk je dat we weer in het westen zijn.

 

Dan door Kiel, het is er druk en zien zo gauw geen plaats om te parkeren, dus gaan we weer verder langs de kust over de gele weggetjes. Dan zien we een groot bord 'stellplatze am mer in nur 10 min. sind sie da', we gaan een km. of 15 door het boerenland langs nederzettingen en dan over een boerenpad .. en ja hoor het is een camping!! Camping Lehmberg met stellplatze direct am wasser!! 18,50€, niks mis mee maar een beetje misleidend.

Het is prachtig mooi weer dus hup op een mooie plaats am mer, even douchen en dan genieten van alles wat op het water langs komt van of naar Kiel, zou een mooie plaats zijn voor de Kieler woche! Maar dat zal je wel moeten bespreken.

Zaterdag 22 Augustus.

We rijden langs de kust via Eckemförde naar Kappeln, onderweg bekijken we cp's waar hele mooie en nette bij zijn, sommige best wel prijzig en dat is niet erg als je niet boven op elkaars lip staat.

 

Bij Rensburg gaan we van de ostsee naar de nordsee, om uiteindelijk bij Husum uit te komen, het stadje ziet er gezellig uit dus gaan we naar de cp. De meneer op de fiets kan w.s. alles aan zien komen want voor we achteruit op een plek staan is hij er al, nee we hoeven geen stroom en dat is dan 10€.

Het is op een oude overlaad station wat er niet echt gezellig uitziet.

 

Mooi weer dus op naar het stadje, via de haven lopen we zo de stad in, deze heeft diverse gerestaureerde gebouwen maar ook de zweedse invloed n.l. pastelkleurige huisjes. Het is gezellig druk, vele terrassen zijn vol, er is een markt van oude ambachten en verzamelingen, we nemen nog maar weer eens een ijsje en zetten ons op een van de vele bankjes die de stad rijk is.

Dan komen we op een plein waar life muziek gespeeld wordt, hier zijn vrije banken maar ook terrassen, op een ervan nemen we een biertje, het valt ons de hele reis al op dat de prijs/kwaliteit verhouding goed is, of dat nou met eten -drinken -bediening is het is allemaal goed. Kunnen we van nederland niet zeggen ..

 

Terug op de cp heeft de meneer op de fiets het druk, als hij net weg is is hij ook weer terug, ik noem het maar service want je hoeft niet te wachten of je af te vragen wanneer iemand geld komt halen. We proberen nog even naar het strand te lopen maar dat is wel erg ver, de fietsen eraf halen hebben we geen zin in. Ondanks dat je hier bijna in de stad staat is het 'snachts rustig.

Zondag 23 Augustus.

Alle boten in de haven van Husum liggen op de bodem, wat een tij verschil!! We rijden langs de kust naar beneden, hebben een mooi plekje om te eten en eigenlijk vinden we het zonde om op te breken, maar ja geen officiële plek dus gaan we verder.

 

Bij Glückstadt nemen we de veerboot over de Elbe naar Wischhafen, zo ontwijken we Hamburg en de snelwegen, veels te mooi weer daarvoor! We rijden naar boven om langs de kust in Cuxhaven uit te komen, in Oste gaan we de cp bekijken en koffie drinken, op het moment dat we onder een smalle poort in willen draaien komt er van rechts nog een camper aan.

Tot onze verbazing zien we dat het Rolf en Anneke zijn, met hen hebben we de Portugalreis met de nkc gedaan, nou dat werd even gezellig, er was onvoldoende ruimte om ons samen op te stellen maar we mochten van de hafenmeister even de ingang blokkeren om samen koffie te drinken. Ze hadden het er net over gehad dat ze nooit nkc-ers tegenkwamen waar ze samen reizen mee hadden gemaakt, ze werden op hun gedachten bediend, ha, ha .. en dan moet je keren op de weinig overgebleven ruimte, met een CE achtergrond heeft Gé daar geen moeite mee!! Na koffie en het afscheid gingen we op weg om toch in Cuxhaven aan te komen, de grote cp is aardig vol, een mooie plek waar je over het water heen kan kijken is volgens ons doorlopend bezet.

 

Er worden afspraken gemaakt wie de plek in kan nemen als de ander weggaat, geen probleem want aan de andere kant kan je over de botenhaven en naar het stadje kijken. We waren net te laat om prik te nemen maar de duitser had in de gaten dat we ook stroom wilde hebben en bood aan bij hem in te prikken, want ja met een scheerapparaat die leeg is scheert het zo moeilijk. De stroom gaat per blokken van 4 uur, dus het volgende blok was voor onze rekening.

We hebben een heerlijke wandeling over de haven gemaakt en nog buiten gezeten, alhoewel het hier kouder is. Het is een rumoerige cp en dat blijft 'snachts ook zo maar we hebben er weinig last van.

Maandag 24 Augustus. Eerst even optoppen bij de Aldi en dan naar de andere cp van Cuxhaven, deze is op loopafstand van het strand met erlangs een promenade om te wandelen, erg druk. Er was ook een bakker die heerlijke gebakjes had dus eerst koffie met .. ,dan rijden we via allemaal binnenwegen naar Dorum Neufeld, hier is een cp onderaan de dijk.

 

Het ziet er goed uit maar op aanwijzing van een nederlandse camperaar rijden we terug naar Spieka Neufeld, cp bij de garnalen vissershaven, meer uitzicht en mogelijkheid om door de uiterwaarden naar het strand te lopen.

Met de nederlander nog even boeken geruild. Inderdaad is deze beter en met een wandeling naar het strand kom je via een vistent en camping op een grote gras ligweide met strandstoelen, veel rustiger en nemen hier plaats, je kan weids om je heen kijken.

Bij de camper tot laat buiten gezeten, het is niet erg druk dus we hebben ruimte genoeg.

Dinsdag 25 Augustus.

Via Langen naar Bremen waar we weer een veerpont nemen, nu om over de Weser te gaan, we hebben nog geen zin in steden. Dan onder de Jadebusen door naar Willemshaven, hier moet je niet via de tom tom naar de cp rijden, deze stuurt ja naar een tunnel en die kan een cabrio van de camper maken.

De TT blijft die route aangeven dus gaat hij uit en door aan de andere kant van het water te komen rijden we zo op de cp af. Het is nog vroeg op de dag, voor het strand is het te koud en de stad is te ver lopen. Het is hier net als in nederland kouder aan de kust, echt de noordzee.

 

We eten hier een broodje, praten met een duitse dame, zij is 81jr. en geniet nog volop met de camper, wel in eigen land want het buitenland lokt niet meer zo, petje af hoor!!

Het landschap wordt bepaald door veeteelt en windmolens, maar ik heb begrepen dat je hier in April/Mei moet zijn voor de bloei van de fruitbomen.

De cp in Wittmund is een stadje waar de beer centraal staat, de legende gaat dat de beer het stadje had gered van de vijand. We hebben hier de stad rondgelopen.

Woensdag 26 Augustus.

De volgende CP was in Leezdorf een heel klein dorpje, om even de benen te strekken gaan we van de cp af eerst links daar is een prachtig aangelegde ruime begraafplaats met zeer goed onderhouden graven. Dan gaan we terug en rechtdoor en komen op een kruispunt met rechts de bakker en links een restaurant. Hier was het 'hute snitzeltag', daar zijn we even voor gaan zitten want de snitzel is zo groot als je bord, met een paar patatjes ernaast en een saus erover, de salade kwam apart erbij, samen met rode wijn en een biertje ging dat er wel in.

Donderdag 27 Augustus.

Vandaag een kort ritje naar Greetsiel, we arriveren vroeg op de mooie cp en hebben de rest van de dag voor het havenstadje.

Een stadje met veel historische gebouwen waarvan je overal info kan lezen op deze borden. Bij de 1e molen vanaf de cp kan je heerlijke verse eigen gebakken broodjes kopen. Het is gezellig druk, overal terrasjes en eetgelegenheden en niet te versmaden ijssalons.

Bij de haven speelt een shanty koor wat het geheel erg gezellig maakt.

 

We slenteren de hele middag rond, bezoeken een bakkerij uit vervlogen jaren, en wandelen langs de haven.

Een nederlands schip komt binnen, na het aanmeren moet moeders even de benen strekken, we hebben nog even staan praten.

Ook hier weer vele fietspaden langs de dijken waar druk gebruik van gemaakt wordt.

Dan nog even bij de camper in het zonnetje gezeten en 'savonds het dorpje en de molens in de verlichting wezen bekijken. Dit dorpje en cp zijn een echte aanrader, alles op loopafstand. Rest ons de laatste nacht in Duitsland.

Vrijdag 28 Augustus. We rijden op weg naar huis via Nieuwe Schans nederland weer in. Ergens waar we koffie drinken en een broodje eten komen we nog een ex collega chauffeur tegen, ja dit is toch een beter leven dan het transport van tegenwoordig. Om 16 uur zijn we weer thuis, we hebben Duitsland als gastvrij ervaren met een prijs kwaliteitsverhouding die ons wel aanstaat. Alle 4 de weken prachtig mooi weer gehad en dat kunnen we niet van alle reizen zeggen. Het rijden op rustige wegen is een verademing, geen gejakker of geduwd, dus voor herhaling vatbaar.

Eindstand 122749 km., een rondje van bijna 3100 km.