page15

Donderdag 22-2-2007, Spanje aan de oostkust.                                                                                           

We starten om 5.30 u. en gaan op weg naar Charmes (Fr.) via Maastricht -Luik -Luxemburg -Metz -Nancy naar Charmes.

Er wordt gestopt bij Den Bosch voor koffie, hier blijkt de motor veels teveel toeren te draaien.

Wegenwacht gebeld die er vrij snel is, het blijkt de cruise control te zijn. De binnenkabel is gerafeld en zorgt ervoor dat de 'gas' kabel blijft hangen. Hij kort de kabel in en laat ons naar de eerstvolgende parkeerplaats rijden, de WW rijdt achter ons aan, het toerental is weer goed.

We zijn zeer correct geholpen en blij dat de cruise het weer doet met zo'n kleine 5000 km. voor de boeg! Met dank aan de wegenwachter!!

Onderweg is het rustig met droog weer, wel grijs.

Mooie zonsopkomst!

10 km. voor Charmes komt de km. teller van de Hymer op 100.000 km's!!

In Charmes staan zo'n 20 campers, het grasgedeelte is nog afgesloten.

De benen moeten gestrekt dus gaan we wandelen naar en in het dorp, grappig is de reclame van de bakker... een grote tekening op een raam van een volle camperplaats en de bakker die hierdoor meer brood verkoopt .... men snapt het hier helemaal ... zijn dan ook camperdorp 2006!!

Vrijdag 23-2-2007.

8.30 u. op weg naar Tournon sur Rhone, de weg is heel rustig met half bewolkt weer. We arriveren om 16.00u met de ASCI-pas op de camping, de camperplaats is leeg! Een duitser is bang dat er geen plaats meer is want als de slagboom voor ons opengaat rijdt hij voor ons neus naar binnen, blokkeerd de ingang en loopt naar de receptie. De dame van de receptie stuurt hem terug en laat ons naar binnen ..... de man was hevig verontwaardigd!!

Even de benen strekken en een restaurantje opzoeken ... nog wat lekkers voor de koffie ... een neut voor het slapen gaan en vroeg op bed want het is koud!

Zaterdag 24-2-2007.

8.30 u. op weg naar Le Boulou, het koelkast lichtje brandt niet maar is gelukkig niet meer dan een kapotte zekering!

Op de weg is het behoorlijk druk en we hebben veel wind en regen.

In le Boulou is het even zoeken waar de camperplaats is ..... Het dorp inrijden, als je 'verplicht' rechtsaf moet gelijk links gaan rijden en linksaf slaan, net voor het einde van het dorp is het kerkhof rechts en daar achter is de camperplaats. Scheve plaatsen!!

De koelkast op gas zetten lijkt niet te lukken want het knipperen van het lampje houdt niet op, ik had hem wel horen 'aanploffen'?! Konijn campers gebeld en Aad zei "zet het knopje maar uit, de koelkast zal blijven branden", zo gedaan en inderdaad de koelkast bleef branden op gas!

Nou komt 'pech' meestal in 3en dus hebben we het nu gehad??

Vanwege de regen even de benen gestrekt op het kerkhof, de meeste graven zijn in tegenstelling dan bij ons boven de grond. Het is dan een fam. huis(je) waar 6 personen bijgezet kunnen worden, zij die geen 'huisje' kunnen kopen worden bijgezet in een lange wand. Het ziet er keurig verzorgd uit allemaal.

Zondag 25-2-2007.

Het is droog en zonnig weer als we Spanje inrijden en het is rustig langs de weg.

Rond Barcelona gaat prima nadat ik 'Karin' de mond had gesnoerd, zij wilde ons door de stad hebben?! Rond het middaguur zijn we op de CC camping van Vilanova i la Geltru, scheve plaatsen en veel bomen. Hierdoor schaduw en geen ontvangst voor de T.V., ook WIFI werkt niet ondanks de inlogcode.

Maandag en Dinsdag

Andere plaats gezocht, meer zon en rust. Het is prachtig weer dus wordt het tijd om wat bij te bruinen. We lezen -wandelen en hebben gezelschap van een hollands stel in een buscamper.

Allerlei ervaringen worden uitgewisseld en zo vertelde ze ons dat ze bestolen waren op een parkeerplaats op de tol! Hij hoorde ineens alle 4 de sloten gelijk opengaan, hij keek, het ging razendsnel, alles wat op de voorstoelen lag werd meegenomen en weg was hij.

Wat ze nooit doen is de foto/filmtas op de grond in de cabine zetten, per ongeluk nu dus wel en dan wordt je gelijk afgestraft, sneu hoor. Bob vond zijn kleren een paar meter verderop terug, portomonee eruit natuurlijk!

We hebben nu wel WIFI dus even internetten en maillen.

Heel veel hondengeblaf in de nacht, waar oordoppen goed voor zijn!!

Woensdag 28-2-2007.

De wekker gezet, we gaan met een gids naar Barcelona. Verzamelen om 8.30u voor bij de receptie.

Leuk gezelschap .. fransen .. duitsers ... nederlanders ... zwitsers .. engelsen.

Dat wordt vertalen door de gids in het engels en een fransman vertaald dat weer in het frans, grappig!

We vertrekken met het openbaar vervoer naar Villanova naar het treinstation, daar nemen we de trein naar Barcelona.

We zijn ong. 1 1/2 uur onderweg, best lang!

We gaan naar het oudste gedeelte de Barri Gotic (gotische wijk).

Als eerste wordt een koffieshop, voor koffie dan, opgezocht en nemen we koffie en iets lekkers. Dan starten we de wandeling en wat mij opvalt is dat het een schone stad is met weinig autolawaai, veel mensen maken hier gebruik van het openbaar vervoer. De stad wordt schoon gehouden door dames, dat zijn wij niet gewent!

Ze lopen met een groot soort rubberen zak die als blik wordt gebruikt, op alle hoeken loopt wel iemand!

In een labyrint van smalle historische straatjes staan middeleewse kerken en huizen en ook enkele van de beste musea's van de stad, o.a. het Museum van Picasso.

Dan bezoeken we de kathedraal La Seu gewijd aan St-Eulalia die in de 4e eeuw door de romeinen gemarteld is om haar geloofsovertuiging.

De kathedraal kent veel versieringen, 3 schepen met mooi houtsnijwerk in deuren -stoelen -het hek erom heen. Mooie ronde glas in lood ramen en veel bladgoud.

Op de foto zie je de verering door kaarsen, 29 zijkapellen zijn door verschillende heiligen gevuld. De andere foto is de graftombe van St-Eulalia in de crypte onder het hoogaltaar, fantastisch houtsnijwerk wat keurig onderhouden wordt(rook naar boenwas).

We slenteren door allerlei smalle steegjes met veel planten op het balkon, er werd toen al hoog gebouwd, alleen door naar boven te kijken zie je de lucht! Veel houtsnijwerk aan de huizen.

We hebben een lunch in een nieuwe uitbating, bij binnenkomst staat het voorgerecht(koud), aan het einde van de tafel kan je afrekenen en drinken kopen.

Dan ga je naar beneden(kelder) en kan je uit diverse hoofdgerechten kiezen, er kan meerdere malen opgeschept worden, dan zijn er nog desserts en alles voor de prijs van 8.95 €!!

Het was lekker en zeer de moeite waard!

Voor de spijsvertering lopen we naar het havenplein waar Columbus op zijn sokkel over de stad en de haven kijkt!

Als je de brug oversteekt kom je bij de Olympische sportterreinen en deWTC gebouwen en het casino.

Vanuit het havenplein gaan we naar Las Ramblas (Ramla is een arabisch woord voor zanderige bedding die ooit parallel liep aan de stadsmuren. De Ramla lag in de zomer droog en werd de verbinding tussen de haven en de stad, hier ontstond een (levendige handel). Die handel is er nog steeds en begint met vogels in een kooitje en vele souveniers -kramen en niet te vergeten de levende standbeelden. Houd klein geld bij de hand om deze beelden te activeren.

De foto's spreken voor zich!

 

  

  

            

Dan bezoeken we enkele bouwwerken van Antoni Gaudi, wat een fantasie had die man!

Bijna alles heeft ronde vormen en is gekleurd met keramiek en glas, de stijl hiervoor werd 'modernista' genoemd.

Casa Mila is door Gaudi gebouwd van 1906 tot 1912 i.o. voor het zeer rijke echtpaar Mila, het is het laatste niet religieuze gebouw geweest van Gaudi.

     

                  

Let op de fraaie vormen van de schoorstenen en de details aan de gevels.

En dan de Sagrada Familia .... dat is heel apart ... het moest een enorme kathedraal worden met alle symbolen van het katholicisme. In 1926 kwam Gaudi onder de tram en overleed, in de jaren 50 begon men er weer aan te bouwen en dat is nog steeds zo, zie hijskranen.

Deze kerk mocht en mag alleen door schenkingen worden gebouwd, de entree gelden worden dan ook voor de bouw gebruikt.

We gaan terug naar de metro en komen nog van alles tegen zoals deze grill op een hoek van een straat. Lekkere gebraden kippetjes,

mmm...!

 

En dan nog de winkeltjes met souvenirs e.d. veelal keramiek.

En dan komen we op de 'Mercat', een markt van groente -fruit -vis -vlees -noten e.d., alles ligt keurig uitgestald een waar kunstwerk!

Deze mercat is een 'el dorado' voor de liefhebbers, lijkt me heerlijk om zo dagelijks je boodschappen te kunnen doen. De diversiteit alleen al ... mmmmm.

We gaan weer met de metro en trein terug naar de camping. Wat me opvalt is dat de stations en treinen er schoon uitzien zonder zwervers e.d., je kan hier pas naar beneden als je een kaartje door een sluis haalt daarna gaat de sluis pas draaien. Ik heb me geen moment onveilig gevoeld.

Na 2 uur zijn we bij de camper, na de heerlijke lunch is een broodje voldoende. Alles in de camper want het is 'savonds erg koud.

Donderdag 1-3-07

Het is prachtig weer en na zoveel cultuur van gisteren is het heerlijk om in het zonnetje te lezen en na te kletsen met de hollandse buren.

Er is nog veel te zien in Barcelona maar dat komt een andere keer wel.

We maken ons op om morgen te vertrekken richting Oliva.

Vrijdag 2-3-07

Om 9 uur op weg naar Oliva, we hebben een harde wind die het rijden niet prettig maakt, er gaan steeds meer vrachtverkeer van de weg af, wij ook!

Terwijl we stil staan rukt de wind aan de camper, na 1 uur lijkt het minder maar dat is niet zo.

We gaan van de weg af naar een vissersdorpje en staan in de luwte van de bergen. Hier staan duidelijke borden dat men er niet mag staan met de camper.

We eten een broodje en besluiten verder te gaan omdat we geen zin hebben in weggestuurd te worden. De wind lijkt minder en zo komen we rond 16 uur op de eurocamping in Oliva aan.

De camping is direkt aan het strand en staat vol met overwinteraars.

'sAvonds eten we in het te dure restaurant aan het strand, hier is het minder koud.

Zaterdag 3-3-07

Weer prachtig weer, we blijven hier om te strandwandelen en dat is heerlijk. Het is een schoon strand waar geen schelp te vinden is, wel een soort grasballetjes in alle maten. Wat het is??

Er zijn een aantal overwinteraars vertrokken naar huis, links en rechts is afscheid genomen van de kampeerders waar ze soms meer dan 3 maanden mee gestaan hebben. Omdat dit voor ons de 1e keer is dat we zo vroeg in het seizoen zijn kijken we het met nieuwsgierigheid aan ... willen wij dit ook ... nee geen 3 maanden op dezelfde plaats!

Zondag 4-3-07

Vroeg op weg naar El Portus, dit ligt net onder Carthagena aan de kust.

Hier overwinteren buren van ons en wij gaan ze even bezoeken, het is een naturistencamping en dat is voor ons nieuw. Alles mag dus ook gewoon in de korte broek lopen wat wij dus doen!

Wij zijn daar ruim voor 12 uur en hebben een hele middag/avond om bij te kletsen, en dat wordt een gezellige boel. Wijntje op tafel en later op het terras waar we langer van de zon konden genieten. Ik ga geen mening geven over het bloot lopen/presenteren maar ik had wel bedenkingen of wij dat ook zouden kunnen doen! Ik vraag me af of er enige etiquette is?

Maandag 5-3-07

Vandaag gaan we met z'n vieren in de personenauto op stap en het wordt een hele gezellige dag.

Allereerst gaan we een berg op vlak bij de camping, de weg bestaat uit grove kiezels/stenen, gaat heel bochtig omhoog, er is ruimte voor 1 1/2 auto!

Helemaal boven is een fort uit de tijd van Franco waar 2 zeer grote kanonnen bij staan, over het fort is geen geschiedenis te vinden in de 'Wat en Hoe' van Spanje. Ook is het aan zijn lot overgelaten, het verhaal gaat dat ze in 40/45 dienst deden maar ook in de koude oorlog.

Dan rijden we naar La Azohia waar een camperplaats zou zijn, deze ziet er goed uit en er staan veel campers! We gaan weer terug en naar Carthagena om naar een tapasbar te gaan, we willen er voor 14 uur zijn want het loopt na 14 uur helemaal vol met mensen die pauze hebben. De spanjaarden eten vanaf 14/14.30u de warme maaltijd, daarna gaat de keuken om ong. 20 uur weer open. We gaan er maar eens goed voor zitten want de kaart ziet er goed uit! Eerst maar eens beginnen met een salade rusia, gevolgd door verschillende paté en kaas, dan varkenshaas met ui en paprika, vervolgens een specialiteit van het huis (ham en kaas met saus..mmm). Bij dit alles patat -stokbrood -toast -kruidenboter -wijn en water, alleen koffie toe kan er nog in!!

We hebben heerlijk gegeten, 43€ incl. voor 4 pers. Geen wonder dat het restaurant om 14.15u helemaal vol zat, het is goed toeven hier! En dat op maandag! Nederland kent pauzes van 1/2 uur wel brood zelf meenemen!

Eerst maar even boodschappen halen in de Mercadona en de Lidl en dan gaan we terug naar de camping waar we op het terras van de late middag/avondzon kunnen genieten, uiteindelijk belanden we binnen omdat het toch te koud wordt. De tijd vliegt als het gezellig is en daar komen mensen binnen die muziekboeken verspreiden, het blijkt een engelse zangavond te zijn en wij zingen uit volle borst mee. De wijn en het bier helpt ons hierbij ..... het is onwijs gezellig, veel samenhorigheid op een blote kontencamping! Wij gaan toch maar weer naar een 'klerencamping' ofwel een 'textielcamping' .. ha,ha ... of dat wijs is?

Dinsdag 6-3-07

Mam wordt vandaag 86 jaar we feliciteren haar telefonisch!!

Na afscheid te hebben genomen, Jan en Thea bedankt het was onvergetelijk, trekken we verder met een 'houten hoofd' een ding scheelt we weten waardoor het komt! Eerst maar even bijkomen in La Azohia met koffie en een stevige lunch! De 'camperplaats' heeft geen laad/los mogelijkheden, willen we weggestuurd worden? We besluiten om naar een camping te gaan en dat wordt dichtbij op de ASCI camping Madriles in Isla Plana, hier hebben ze geleerd van camperaars die alleen komen om te wassen, te douchen, water laden/lozen, pot leeg en weg wezen ...... we moeten hier n.l. boeken voor minimaal 3 nachten. Is geen probleem en geen straf want er is een heerlijk zwembad van vers verwarmd zeewater, het water wordt elke nacht ververst. Door de straffe noorderwind is het vreselijk koud als je uit het bad komt .. bbrrrr! We liggen om 22u op bed!!

Woensdag t/m Zondag 11-3-07

Staan we op Madriles, we zijn n.l. vergeten op vrijdag te betalen, in het weekend kan dat niet dus kunnen we maandag pas vertrekken, ook geen straf! We hebben een poging gedaan om te gaan fietsen maar de wind is te hard. Op donderdag en vrijdag hebben we windkracht 12, her en der worden spanbanden om voortenten gedaan .... het is een en al stof wat opwaait. We staan goed, de camping bestaat uit terrassen en boven ons staan hele grote cactussen, ik ben even bang dat de storm er vat op zal krijgen ... gelukkig niet! 'sAvonds is op het nieuws dat er veel schade is op campings in Benidorm en omgeving.

We gaan met de camper naar Playa de Mazzaron en Mazzaron, nemen een terrasje en doen boodschappen.

Dan moeten we ook beddengoed wassen e.d., gaan veel zwemmen en lezen.

Bij de Mercadona hebben we kleine tuinboontjes gedopt en al ontdekt maar ook entrecote's en bij dit alles sinaasappels, echt lekker. Bij de Liddl hebben ze lekkere makreel in blik, heerlijk door de salade -op brood -op toast, water mee en dan redden we het voorlopig weer!

Op de camping is naast het zwembad niks te doen, er is een bar maar niet open zo ook het restaurant, onvriendelijke hulp in het winkeltje ....

www.campinglosmadriles.com

In de omgeving veel plastic tomatenkassen, 2 restaurantjes op loopafstand.

Elke dag een strakblauwe lucht maar een harde wind, en 'savonds koud.

 

Maandag 12-3-07.

Om 9 uur kunnen we betalen, 6 nachten, en de dame is vriendelijker dan bij binnenkomst, ja er zijn ook camperaars die niet alleen vrij staan ...... weer wat geleerd juffrouw?

Op weg naar Almeria gaan we binnendoor want de snelweg is nog niet klaar, we zien wel veel werkzaamheden aan die weg. Bij San Juan de los Terreros stoppen we voor koffie en zien de duinen vol staan met campers, verderop bij Villaricos ook maar dan niet in de duinen maar op een zandvlakte. Dan nemen we bij Carrucha de weg naar de snelweg, dit is geen goede beslissing want later hoorde we dat je hier de Gabo de Gata in moet rijden om aan de mooiste stranden te komen. Wij rijden rechtstreeks naar het dorp Gabo de Gata, hier gaan we in 'the middle of nowhere' op een camping. Het is net buiten het natuurpark en midden tussen de tomatenkassen.

Ook hier veel overwinteraars die bij elkaar klitten en nieuwkomers gadeslaan, er zijn ook veel vaste plaatsen. De camping heeft ons weinig te bieden, het zwembad leeg en in de bar 1 1/2 engelsman, een te duur restaurant!

Dinsdag 13-3-07

Vandaag maken we een lange wandeling door de tomatenkassen -het duin naar het strand, via het strand naar het dorp Gabo de Gata. Hier allemaal laagbouw, in het reservaat probeert men zoveel mogelijk de kustlijn van vroeger te behouden, er mag niet hoger gebouwd worden dan 3 lagen. Dat is een veel beter gezicht dan de toeristische bouwwerken die we onderweg gezien hebben, dat doet zeer aan je ogen. Er komen steeds meer huizen en minder strand, wat zal het een mierenhoop zijn in de zomer!

We nemen een terras bij de enige uitbater die open is, uit de wind en in de zon is het heerlijk.

Bij het haventje staat een 'verdwaalde' hollandse camper, even verderop is zowaar een sparwinkel, wel gesloten. Terug naar de camping hebben we pal wind tegen, onderweg geen gelegenheid om te stoppen of om iets te zien. Stof..zand ...wind...zon.

Het is een verademing als we op de camping aankomen, minder wind maar geflapper van het doek wat boven de camper hangt. Er zijn plaatsen genoeg dus een andere uitgezocht, camper zo gezet dat we zon hebben en iets uit de wind staan.

Gelukkig hebben we gisteren onderweg boodschappen gedaan dus kunnen we het even uithouden. WIFI is op de camping erg duur, bijna 10 € voor 1 dag, er is wel gelegenheid om per uur te internetten. Ik ga dus even mail ophalen en versturen en dat kost 1.80€.

Het water van de douche smaakt zout maar is erg zacht op de huid, wel lekker! Douchen doen we overdag omdat het 'savonds wel erg koud is, dit had ik zover in het zuiden toch niet verwacht.

Woensdag tot Donderdag 15-3-07.

We blijven door een storm op de camping staan, het lijkt wel of we net op een grens zitten van hoge en lage druk want er staat steeds heel veel wind.

De nieuwsberichten geven door dat het binnenland 15 gr. kouder is en in de Siera Nevada veel regen. Dat is jammer want we wilden het binnenland in om naar Granada te gaan en onderweg de cowboy dorpjes bezoeken. Door het aangegeven slechte weer stellen we dit uit voor een ander jaar en dan meer in het voorjaar, de kust hoeven we niet meer te zien, zowel het oosten als het zuiden(reis Marokko) hebben we nu gezien. Te toeristisch, om deze tijd veel leegstand (spookdorpen) en dat is niet wat we zoeken. Met lezen -eten en drinken brengen we de dag door, voor/tegen het verbranden zoeken we toch wat schaduw op.

Vrijdag 16-3-07.

Hier hebben we het gezien en gaan richting San José, onderweg kaal en dor landschap, dan de bergen en door de kloof kom je in San José.

Een aardig stadje waar wel wat woont en dat leeft meer, een prachtige baai.

Zo zijn alle dorpjes wel geweest langs de spaanse kust, jammer dat het door toeristische bouw zo verknald is!!

Op een parkeerplaats zien we Spaansen uit Winkel met de 'eenzame zwerver' een omgebouwde duiventrailer als camper, achterin een ford (vrachtwagen) uit 1930! Een Hensel uit 1967 staat ervoor. De Hymer wordt erbij gezet en we raken aan de praat, heel gezellig!

In de camper staat dus gewoon een tafel met 6 stoelen erom heen, een aanrecht zoals we thuis hebben, een flinke douche, 300 ltr. schoon en net zoveel voor vuil water.

Omdat het vroeger een trailer was voor het vervoer van duiven zaten deze grote tanken eronder.

Arie, inmiddels gepensioneerd, heeft heel wat oude vrachtwagens gerestaureerd en doet veel shows in Nederland en Engeland, voor meer info.

http://www.classictrucks.nl/

Achter hen aanrijdend beseffen we dat we hen in de Ford hebben zien rijden toen we van de berg afkwamen waar de kanonnen stonden, net onder Carthagena! Gaaf hoor!

Op de snelweg rijdt hij 1 op 2 ltr. in de bergen 1 op 1 ltr. brandstof!! 

Ja je moet het kunnen rijden, onze droom was het ook om een vrachtwagen om te bouwen tot camper, het bleef bij een droom.....

Deze mensen staan altijd vrij omdat het geheel veel te groot is voor b.v. camping of camperplaats! Zelf heeft hij altijd internationaal gereden en weet dus de weg om een parkeerplaats te vinden, hij blijft alleen ergens staan om iets te bezichtigen. In Barcelona stonden ze op een bewaakte vrachtwagenplaats, kijk dat is een voordeel. En wat verder weg is gaan ze bekijken met de Ford, met veel bekijks onderweg ..... leuk hoor!

Op alle vrachtwagens van de Fa. Spaansen staat een tekst van een song van Queen.

Op deze staat 'eenzame zwerver' dit stond op de vrachtwagen van zijn vader die het bedrijf is begonnen.

Wij dromen maar door in de hoop dat de ooievaar zijn zak met geld bij ons leeg strooit!? Geloven we in sprookjes, nou nee..... U?

We vervolgen onze route langs de kust terug en zo komen we in San Juan de los Toreros aan waar we op de heenweg zijn wezen kijken. Voor de nacht blijven we hier staan en we zijn zeker niet alleen!

De campers staan over het duin verspreidt en het is daarom even zoeken hoe we daar kunnen komen. Sommige staan hier erg lang,

voorzieningen zijn er niet, bij een huisje ligt een putdeksel schuin en wat later blijkt is dat men hier 'de pot' leegt! Omspoelen met water uit de vuilwatertank en zo is het tegen de avond 'pottendans', links en rechts loopt men te sjouwen ... voor ons niet relaxed!

Naar het uitgestorven dorp lopen is een heel eind en daar gaat men op de fiets of scooter heen om hun flessen met water te vullen!?

Ook niet relaxed, wel goed om te zien hoe men dat doet! Als het hier donker wordt is het echt donker, geen lantaarn of buitenlicht(denk aan de accu) wel net als overal veel honden geblaf ... oordoppen!

Zaterdag 17-3-07.

We hebben het hier gezien, ook niets te beleven. Verder naar Aquilas, dit is een mooi authentiek havenstadje met een fort op de rots en een gehavend spaans molentje waar omheen gebouwd is.

Hier drinken we koffie met een mooi uitzicht en zien bussen met toeristen komen, een hollander stapt op ons af en maakt een praatje. Hij woont in Spanje en werd door de spaanse regering als 65+ uitgenodigd een rondje Spanje te maken. Hij had ons ook op Gabo de Gata gezien, vertelde erbij dat zo'n week gratis door de overheid was aangeboden.

Al snel komen er een paar campers bij staan en dan wordt de Carabiniëri alert!

Bij meerdere campers denken zij dat je van plan bent te blijven staan maar dat is niet onze bedoeling.

Als de koffie op is vervolgen we de route langs de kust, hier is niet zoveel hoogbouw maar er wordt overal druk gebouwd aan wegen -huizen -parkeerplaatsen.

Net voor Mazzaron is ook een plek waar campers staan en we gaan eens kijken, het is bij zandsculpturen en dat is wel aardig om te zien.

Alleen konden we er niet bij komen, de helft van het terrein wordt in beslag genomen door een motorclub, het is een hels kabaal en zij staan in de weg om de sculpturen te gaan bekijken. We eten hier een broodje maar blijven niet staan, naar Madriles dit is weer voor 3 nachten boeken dus dan naar La Azohia waar we vrij gaan staan.

Eerst optoppen in Mazzaron, er loopt een vreemde snoeshaan rond die het oog op de camper heeft, ik ga alleen de boodschappen halen!

In La Azohia schuiven we naast een gemengd gezelschap maar het blijken allemaal hollanders(1 in een duitse camper) met 1 alleen reizende Duitse vrouw te zijn die elkaar onderweg zijn tegen gekomen en besloten hebben met 3 verder te gaan. Al gauw raken we aan de praat over -hoe lang weg -waar geweest -waar naartoe? Het wordt heel gezellig en in tegenstelling van zuidelijker is het hier minder koud, staan ook net achter bergen die de noordenwind tegen houden. Ze waren 'smiddags langs de bodega geweest en hadden wijn ingeslagen die geproefd moest worden, smaakte goed en de eerste 5 ltr. was er zo doorheen .. mmm! Mensen het was gezellig!

Ik vraag me af of de sokken al klaar zijn?

Men had patronen uitgewisseld en er werd druk gebreid!? De duitse hiel is heel anders dan de hollandse?!

Tegen middernacht waren er hengelvissers op het strand, 1 man stond met 6 hengels, ofze iets gevangen hebben...?

Nog wel even een foto van het avondrood gemaakt, zonder flits!

Zondag 18-3-07.

Maar weer een stukje naar huis toe en koersen af naar Oliva, hier hebben we heen ook gestaan. De nieuwsberichten zeggen dat het in Madrid gesneeuwd heeft dus weer niet het binnenland in maar aan de kust blijven, ook nog niet naar huis want ook daarvan zijn de berichten niet best! We komen bij de camping aan en kunnen ons niet aanmelden, sièsta .. even wachten dus. Het is ook hier mooi weer, het wachten komt goed met een strandwandeling.

Maandag tot Dinsdag 27-3-07

Op de eurocamping in Oliva gestaan, dit vanwege het weer verder noordelijk en in Frankrijk!

Er staan nog 'bekende' van eerder. Ook hier allerlei knutselclubjes, t-shirt bedrukken e.d., ik hou het bij een boek!

Inmiddels heb ik al m'n boeken uit maar bij de receptie zijn nog hollandse boeken, ik leg er een paar neer en neem er een paar mee, makkelijk hoor!

Naast bedden verschonen -wassen -strandwandelen -fietsen door eindeloze sinasappelgaarden -fietsen naar de markt in Oliva -uitgebreid eten maken(restaurant veel te duur!) -terras goed, drinken redelijke prijzen, kletsen we veel met andere camperaars die uit N-B komen.

We horen op het nieuws dat het in Nederland gesneeuwd heeft met nachtvorst.

Wij hebben nog steeds een strakblauwe lucht met een harde koude noordelijke wind, uit de wind is er verbrandingsgevaar! De avonden zijn koud, de nachten ook maar daar merken we weinig van.

Maandag de 26e hebben we voor het eerst deze reis regen, op het nieuws wordt gezegd dat dit tot zeker vrijdag duurt, we gaan afrekenen om morgen weg te gaan.

Woensdag 28-3-07

Veel regen als we de camping afrijden en dat blijft tot in Frankrijk zo. In een keer door naar Le Boulou, onderweg nog even 7 kg. sinasappelen gekocht, bij La Jonquera is een taxfree shop!

In Le Boulou zijn we niet de enige die huiswaarts gaan, alle plaatsen bezet, staan ook langs de weg naast het sportveld. Sommige camperaars zijn altijd bang dat ze geen plek hebben, vrouw staat nog de slang in te rollen als de man ons aan ziet komen. Hij start en gaat snel achter aansluiten zodat er voor ons wel een heel krappe ruimte over blijft! Geen paniek, gewoon terug en op het parkeerterrein van het sportpark gaan staan, 'savonds laat kwam er nog een bij staan. 

Donderdag 29-3-07

Rustig aan gedaan omdat we niet verder dan Argeles sur Mer gaan.    

Bij de jachthaven is een groot parkeerterrein met een sanistation en een hoogte beperking van 2.20 mtr., deze was nu weg maar ik denk dat in het seizoen hier niet geparkeerd mag worden.

Het is wisselend droog en regen als we de omgeving gaan verkennen, alles modern en geen authentiek vissersplaatsje meer. Er wordt 'opgebouwd/ingeruimd voor het komende seizoen, er is een mooi breed -lang en schoon strand.

Vrijdag 30-3-07

We willen via de N naar Palavas sur Flots maar het waait erg hard en je wordt continue opgeduwd door vrachtverkeer, het is aan beide kanten erg druk. Niet relaxed dus zoeken we de tol op, zo dat rijdt beter! Op de bewaakte camperplaats bij de haven is het druk ... druk, dit hebben we nog nooit zo meegemaakt, allemaal overwinteraars die naar huis/heimat gaan!

Hier gaan we douchen en naar de pizzaman vlak om de hoek. Vanwege de kou vroeg op bed!

Zaterdag 31-3-07

Naar Grau du Roi en zien dat de camperplaats nog steeds gehalveerd is, hier staat alles vol. We tanken wel even bij de Super U en gaan naar Le Grand Motte, hier is de camperplaats afgesloten. De bomen zijn gekapt en het terrein ligt vol met puin, zouden ze een grotere maken door het andere parkeer terrein erbij te betrekken?? We zien het een andere keer!

Het is droog en zonnig weer maar koud, we besluiten 'de baan' op te gaan om zover mogelijk te komen. De weg is vrij rustig maar rond Lyon druk en veel regen. Overnachten doen we in Givry, er is een laad en losplaats en zeker plaats voor 10 campers. Bij het aanrijden zag het dorp er verlaten uit en daarom ook niet op gedachten gekomen dat er een restaurant open zou zijn. Na de zelfgemaakte maaltijd even rond wandelen en wat blijkt ... nog geen 500 mtr. vanaf de plaats een 'plate de joure' restaurant, een weet voor de volgende keer. Je kan hier goed en ver genoeg van het geluid van de snelweg overnachten!

Vanaf Givry in een stuk door gereden naar huis, dit is ruim 700 km. maar we hadden geen zin in de drukte van de maandag in Nederland. Rond middernacht waren we thuis! Eindstand 104840 km.

Dialoog;

Het was de eerste keer dat we zo vroeg in het voorjaar op pad waren om eens te kijken wat overwinteren is en op zich is alles goed gegaan. Maar of we dit volgend jaar weer willen?

Op een enkele plaats na zijn de kusten van Spanje verpest door grootschalige bouw voor toeristen, meer flats dan strand! De campings die open zijn liggen ver van stad en dorp af.

Het weer was goed en zonnig maar veel koude noordelijke wind, de dagen zijn kort en de avonden en nachten lang. Doordat er veel overwinteraars zijn is er geen vakantiestemming maar meer een 'ons kent ons' stemming, en kijken elke avond t.v., overdag heeft men zelf gestarte clubjes waar je moeilijk nog tussenkomt als je dat al zou willen.

Hierdoor ben je veel op jezelf aangewezen, is er in de bar niets te doen en hebben de restaurants zichzelf uit de markt geprezen door hun hoge prijzen.

In de steden heerst wel een gezellige sfeer maar een municipal zoals in Frankrijk kent men niet, zo moet je dus uren met het openbaar vervoer naar b.v. Barcelona.

Goede camperplaatsen met sani's zijn er ook niet, wel kan je op de tolweg tot Carthagena bij benzine stations een sani vinden. Om voor je pot een riooldeksel open te maken en hierin te storten ... of hem zomaar 'ergens' te storten is niet ons ding!

Als je de kosten bij elkaar optelt denk ik dat je een aardig vliegreisje kan maken, geen reisje naar een toeristisch oord maar een rondreis ergens waar wat te zien is aan de zomerkant van de aardkloot!

Engels sprekende politie in Spanje 902-102-112, vanuit Spanje te bellen, niet via Nederland!