page2

Sept. '99 Camarque,Frankrijk.                                                                                                                              

Over de reis kan ik weinig vertellen omdat ik helaas geen dagboekje bijgehouden hebt.

We waren er 2 weken en hadden goed weer met een harde wind, deze wind zorgde ervoor dat de camper aan een kant wit uitsloeg van het zout.

Van de meren woei allemaal witte zoutschuim op en dat verklaarde waarom men de auto's en campers aan het wassen was na een rondrit.

We stonden 1 week op 'la marine', en 1 week op 'les Fuvettes'.

We zaten allebei onder de muggenbulten, er is daar een agressief soort mug die je gewoon aanvalt, afschuwelijk!!

Bij de drogist een afwerend middel gekocht maar daar moest je gelijk van het bed af mee beginnen te sprayen. Deed je dat niet en ging je eerst naar de wasruimtes dan was je de pineut!!

Wij hebben van de rondzit een vast bed gemaakt en vanaf deze vakantie hangt er standaard een vitrage tussen kast en toilet, zo houden wij de slaapplek nu mugvrij!

Volgens een folder van de ANWB zijn dit de steekstreken;

Frankrijk; De Camarque.

Scandinavie; In juni en de eerste helft van july in Lapland.

West Schotland; Hier steken de z.g. 'knutjes'.

Donauvallei van Wenen richting Hongarije, zowel aan de slowaakse als de hongaarse kant.

Donaudelta in Roemenie.

Po-vlakte(Venetie en omg.); Omstreeks 10 jaar geleden is de Aziatische Tijgermug hier actief geworden.

Op camping 'la Marine' hadden ze heerlijke croissants en wijn uit het vat, dus met je petfles 1 liter wijn halen voor weinig!

'Les Fuvettes' is een mega camping waar je in het naseizoen niet meer moet zijn, het bureau is open om te betalen en daar is alles mee gezegd, alle winkels/restaurants/terrassen zijn dicht, je kunt ook geen brood bestellen.

Dit ondanks de vele (najaars)vakantie gangers die er waren, ik spreek nu over 1999 alles kan dus veranderd zijn.

Het kwam op ons over als 'we weten dat jullie komen(veel zwitsers), we innen jullie staangeld en voor de rest zoeken jullie het maar uit'!

Aan de camping was wel een heel breed strand met een lange pier, hier langs is de vaarroute naar 'le Grau de Roi', een leuk klein vissersdorpje.

In '99 gingen camperaars demonstreren bij de 'Marie' om een camperplaats gerealiseerd te krijgen. Gewapend met veel handtekeningen ging men in een lange rij naar het gemeentehuis, gezien in 2004 dat dat ze toch gelukt is, een camperplaats in een park -aan zee -naast de winkels -service station, geweldig!!!!

De mensen van de Camarque zijn donker met zwart haar, met een spaanse inslag en zigeunerbloed. Dat uit zich in Haciënda's met witte paarden en zwarte stieren, hier geen 'jeu de boule' maar arena's. Hier worden regelmatig stierengevechten gehouden, deze zijn meestal niet van het bloederige type maar met rozetten. Deze worden aan de horens gehangen en het is de bedoeling deze ongeschonden eraf te halen, wel aardig om te zien! Deze paardjes kan je overal in de Camarque huren voor een dag of dagdeel.

Ik kreeg de indruk dat de kinderen eerder op het paard zitten dan op school!

Het is goed toeven in de Camarque als je je wapent tegen de mug!

Je kan er in het naseizoen heel rustig rond rijden en dorpjes bekijken.

Er zijn veel mooie uitzichten -stranden -natuur! Leuke marktjes!

 

In '01 en '04 zijn we in het najaar ook naar de Camarque geweest.

Hieronder de camperplaatsen Millery en Aques Mortes, en St.Marie de la Mer.

We hebben de camperplaatsen ontdekt!

Als we hierheen gaan dan is het voor de natuur -de rust en voor het strandwandelen, geen uitgestorven kusten of gesloten winkels en restaurants.

Grau du Roi is een heerlijk ouderwets vissersplaatsje waar elke dag de vissersvloot om 16u de haven binnenkomt, waar je heerlijk op de kade de bedrijvigheid kan gadeslaan.

De camperplaats in dit stadje is aan het strand, kaartje trekken en de slagboom gaat open, betalen cash in de automaat. Sinds het niet meer vrij toegankelijk is kan men er ook een plaats vinden, eerder bleef men hier weken staan om als het weer slechter werd ging men verkassen naar Spanje, om 2 jan. in te schepen naar Marokko.

In Grand Motte is Point Zero gesloten en zal helaas niet meer open gaan, hier bleef men ook weken staan, er is nu een plaats met slagboom bij de brandweer, helaas ongezellig en ver bij het centrum vandaan.

In Palavats sur Plots is het erg druk in het najaar, wordt steeds moeilijker een knap plaatsje te bemachtigen, het stadje is ook vol bedrijvigheid in het najaar.

Verder de kust langs naar de Spaanse grens is niets te beleven, veel wind, op de camperplaatsen een enkele camperaar op doortocht.

Zaterdag 29 Okt. '05                  km. stand 86.344

Om 7 uur op weg naar ....... ja dat zien we dan wel, of Zuid Frankrijk of door naar Spanje?

Het is een vrij rustige weg met mooi weer, we kunnen 'het padje' A.Dam -Utrecht -Eindhoven -Maastricht -Luik -Luxemburg wel dromen.

Wel in Luik even opletten want voor je het weet ga je toch door de stad! Wel gaaf hoor zo langs het water onder de tunneltjes door, met 10 min. ben je de stad door. Maar ja ... we zijn op de rand van 6.5 mtr., het mag net wel of niet!?

Even shoppen en tanken in Luxemburg en door naar Frankrijk. Ik weet niet hoe het bij andere camperaars is maar wij hebben altijd regenachtig weer in Luxemburg.

Via Metz -Nancy gaan we over de N57 richting Epinal, 40 km. onder Nancy ligt Charmes. Dit is een internationale camperstad met een camperplaats voor 100 campers! 5 € incl. stroom en sani, douche muntjes bij 'office de tourisme',

Als we aan komen staan er zo'n 50 campers, overgrote deel fransen, een paar duitsers en een enkele hollander.

We verkennen het stadje en ontdekken een Lavoir =spoelstoep, in dit geval 6 spoelstoepen die volgens ons nog gebruikt worden.

Het is wel oud maar het ziet schoon en is aan een snel stromend riviertje. Wel de was om te spoelen goed in je handen houden anders kan je het in het volgende dorp ophalen!

'sAvonds wordt de 5 € staangeld opgehaald en Gé krijgt een stukje franse les van deze Mw., het is niet 'hoeveel kost het' maar 'combièn le prix madame', 't is maar dat je het weet!

Zondag 30 Okt.

9 uur op weg met een strak blauwe lucht. We rijden via Epinal en dan langs veel binnenwegen naar de A36 om bij Besancon de tolweg op te gaan. Het is een mooie rit door een afwisselend landschap, zo rij je door de bossen dan weer landbouw of veeteelt.

Dan via de D 475 naar Bourg em Bresse, hier komen we in 'de Dombes'. Dit is een duizend meren gebied wat een paradijs is voor eenden -taling -zilverreigers -askleurige reigers. In Villars les Dombes is een van de mooiste vogelparken van europa.

Op de parkeerplaats van het park is het toegestaan met een camper te overnachten, er is ook een sani-station, alles 'gratuit'.

Hier blijven we dan, met nog een tiental andere campers, ook staan voor de nacht. Het is er wel pikkedonker 'savonds en 'snachts!

Het is te laat om het park te bezoeken maar dat doen we vast een andere keer, zo ook de 'route des etangs de la dombe' rijden.

En ja hoor .. we zijn wat vergeten ... de verrekijker!

Er vliegen vele vogelsoorten over die op de voedertijd van het park afkomen, jammer!

Maandag 31 Okt.

Van Villars naar La Grande Motte, het is druk rond Lyon, maar verder valt het wel mee. We hebben een harde wind onderweg, er zijn veel camperaars 'en route' waardoor vele handjes omhoog gaan.

In Grand Motte ziet alles er verlaten uit, een enkele winkel is open. De camperplaats is vanaf 1 okt. gratis en staat bijna vol.

's Nachts krijgen we een flinke onweersbui en dikke regen, het kletterd hard op het dak.

Dinsdag 1 Nov.

Een feestdag voor de fransen want het is 'allerzielen', de kerkhoven lijken wel op een tuincentrum zoveel bloemen en planten als er staan.

Wij gaan naar Le Grau du Roi, het gezellige vissersdorpje op de rand van de Camarque.

De camperplaats is direkt aan het strand en op loopafstand van het dorpje, staan is gratis, sani kost 2 €.

Het is er gezellig, veel mensen op de been, de restaurantjes en terrasjes zijn open en goed bezet.

We raken met hollanders aan de praat die wel een heel byzondere Hymer hebben. Hij is 25 jr. oud met een Opel motor(ascona) op diesel, eigenaar en Hymer hebben een rijk camper verleden! Let op, moderne UFO schotel!

2, 3, 4, Nov. in Le Grau du Roi.

Het is eerst bewolkt maar later mooi zonnig weer. We maken een strandwandeling en zien de vissersvloot binnen komen.

Men sorteerd op zee en gooit wat overbodig is overboord, hele horde spreeuwen duiken op de vis.

Als de boten afmeren om b.v. te tanken dan gaat het sorteren door, ook gaat overbodige vis gewoon weer overboord, meeuwen zijn dan vervangen door mensen met schepnetten. Ik heb hier gemengde gevoelens bij, ik weet het 'lands wijs, lands eer' maar moet je dan alles uit zee halen wat leeft, ook als je het niet kan gebruiken?

We kijken hier voor het eerst naar onze t.v. middels de UFO, de sateliet is snel gevonden en kunnen toch wel 5 uur kijken.

We horen van het in brand steken van auto's in de grote steden van frankrijk.

Op donderdag gaan we naar de markt, het is er gezellig druk.

'sAvonds komt de bewolking en op vrijdag regent het de hele dag!

Beetje de camper opruimen en met leeswerk ons zoet gehouden.

Zaterdag 5 nov.

Naar Palavas les Flots, een vissersdorp 30 km. verderop.

Hier staan we op een camperplaats aan de haven, 10 € incl. stroom en douche per code. Het is prachtig weer en er staan ong. 60 campers.

 

Zondag 6 Nov. 2005.

Mooi weer, lekker buiten gezeten. De douche op de camperplaats kan je in met een code, toch wel lekker! In het stadje is het gezellig druk.

Maandag 7 Nov. 2005.

Naar Blanes in Spanje gereden, mooi weer onderweg.

We gaan naar een CCcamping en belanden onder de bomen.

Dat is wel even afzien want er is gelijk geen zon meer. De stad is leeg en verlaten, hoge flats houden de zon tegen. We moeten zoeken naar een winkel die open is. 'sAvonds in het restuarant van de camping gegeten, het internetcafé zoals in de folder omschreven is dicht.

De avond en nacht is erg koud, de TV doet het onder de bomen niet, dus liggen we vroeg te bed.

Dinsdag 8 Nov. 2005.

Het is in tegenstelling van op de camping mooi weer en gaan een flink eind langs de boulevard lopen.

Op een andere camping staat een hele rij campers die net wat zon pikken en niet zo onder de bomen staan. Helaas is er alleen maar plek onder de bomen dus verhuizen heeft geen zin.

'sMiddags gaan we naar het 'zone d'aigües', heerlijk relaxen in massage baden - (turks) sauna's - wirlpool. Dit is toch wel erg lekker!!

'sAvonds eten we weer in het restaurant en omdat het in een koude camper niet echt gezellig is blijven we nog wat na hangen.

Woensdag 9 Nov. 2005.

Het regent en er is sneeuw voorspeld in de Pyreneeën, we gaan terug naar Frankrijk want veel zin in deze verlaten kusten hebben we niet. We krijgen aan de franse kant van de Pyreneeën te maken met veel wind, in Gruissan Plage staat 1 verdwaalde belg vol op de wind. We gaan verder naar Narbonne Plage, het is hier net als in Spanje geheel uitgestorven, geen brood te koop.

In St. Pierre sur Mer blijven we staan, hier is iets beschutting tegen de wind, alles staat te schudden!

En natuurlijk is 'snachts de gasfles leeg, de koelkast tikkert .... eruit en het gas omzetten .. brrr.

 

Donderdag 10 Nov. 2005.

Na een onrustige nacht terug naar Palavas waar onze engelse buren nog stonden en vertelde dat het hier mooi weer geweest was, wel veel wind! We zitten 'smiddags weer in de zon!

Hier proberen we onze schotel en TV uit, gaat prima, hebben binnen de korste keren helder beeld.

Nu nog een andere plek voor de TV want we zitten 'plaats nekkramp'.

Vrijdag 11 Nov. 2005.

Strak blauwe lucht, met het thuisfront ge sms't. Ze vroegen zich af of we last hadden van de sneeuw in Spanje ... nou nee .. we zijn al weer terug!

We zijn nog maar even een terrasje gaan nemen, doen inkopen bij de traiteur voor de avond en hebben zo een heerlijk maal.

En een lekker toetje!!

Er komen veel campers binnen, zelfs tot laat in de avond, we staan ong. met 60 campers.

Zaterdag 12 Nov. 2005.

Men trekt massaal naar de markt om verse vis te kopen of om het in een restaurantje te gaan eten, wat een leven!

Wat is het dan bij ons saai! Hier ben je nog lekker buiten, kan je genieten van een 'site seeing tour' langs de boulevard, het is zien en gezien worden! Wij doen mee!!

'sMiddags naar de laverie, alles gewassen, gaat makkelijker dan op de hand en gemak diend de mens.

Zondag 13 Nov. 2005.

Langzaamaan vertrekken de campers weer, het mooie weer is weg.

Wij lezen en douchen en kletsen wat met de engelse buren. Zij vertrekken morgen om de boot van woensdag te nemen.

De kat die mee is moet 24 uur in carantaine -ontwormd -ontvlooid worden voor zij aan boord mag, heel gedoe hoor!

We zoeken de traiteur nog maar weer eens op want 'savonds eet men laat in de restaurants en daar willen we niet op wachten.

Het is weer lekker met een wijntje erbij en koffie met een likeurtje toe.

Maandag 14 Nov. 2005.

Bewolkt maar de temp. is goed, even douchen en op weg naar Le Grau du Rou.

Hier stond ook het oude Hymertje weer, zij waren in Valras Plage bijna weggespoeld. Hoog water met wrakhout tegen de kade en zij stonden lager dan de kade opgesteld. 'sNachts zijn ze een hoger opgelegen plaats gaan zoeken!!

Hier is het wel koud maar de zon schijnt en uit de wind is het toch wel lekker.

Dinsdag 15 nov. 2005.

'sOchtends regen, camper opruimen, 'smiddags weer zon. In het stadje is het langs de binnenhaven lekker, we nemen een terrasje en zien de schepen/mensen komen en gaan. Dit is beter dan het uitgestorven Spanje en de Lanquedoc.

Woensdag 16 tot 19 Nov. 2005.

Blijven we in Le Grau du Roi, het is een strak blauwe lucht maar een koude wind, we lezen -wandelen -doen boodschappen en zijn blij dat we een TV mee hebben want de avonden zijn koud en lang!

Zondag 20 Nov.

Het heeft gevroren en het is mistig, niet echt de ideale omstandigheid om te gaan rijden, we wagen het erop. Voor zover we het kunnen bekijken is het een prachtig gezicht al dat rijp op velden en bomen. De weg is rustig en de zon breekt toch weer door.

We rijden door naar Charmes, bij de afslag is het opeens weer erg mistig. Er staat 1 camper op de camperplaats, dat is een heel verschil met 3 weken geleden.

Maandag 21 Nov.

Alles is wit bevroren als we wakker worden, het olie gevulde radiatortje heeft de vorst buiten gehouden.

We rijden op tijd weg om via Luxemburg naar huis te gaan.

We overdenken hardop of we dit in Januari weer willen, dan is het plan om naar Spanje te gaan.

Omdat we meer van de warmte houden lokt ons dit reizen niet, onderweg zijn de camperplaatsen bijna uitgestorven en de avonden koud en lang. Nog maar eens diep over nadenken??

Bij Maastricht tot Eindhoven gaat het goed maar dan gaan we bij 'de lucht' aan de kant, we maken hier zelf eten want 'de lucht' hoeft voor ons niet meer!!

Het truckersrestaurant is groot geworden door de truckers maar alles gaat via de thema's en een normale uitsmijter kan je om 17.00u niet meer kopen? Dat is voor de lunch meneer?

We wachten hier de drukte af, om 19.00u gaan we op weg naar A.dam en dan Hoorn, bevalt ons best, zijn nu net zo laat thuis als anders maar dan sta je wel in de file!!

Best wel leuke dagen gehad maar of we weer zo laat in het jaar die kant opgaan??

Zo de wasmachine mag draaien!

Homepage