page31

 Het Loo 2012/2013.

Voor onze verjaardagen hebben we museum jaarkaarten gekregen en als eerste gaan we naar Het Loo.

We hebben als overnachtingsplek gekozen voor de forellenkwekerij in Emst, in het winkeltje kan je je melden en betalen en gelijk verschillende klaar gemaakte soorten forel kopen, ook kan je er in het restaurant eten, wij kiezen voor gerookte gekruide forel, lekker op een toastje en een glaasje wijn erbij. De andere ochtend rijden we naar het Loo en parkeren de camper op de P plaats 5€ voor de hele dag, je moet wel voor 17.30u door de slagboom en van het terrein af, overnachten kan niet!

We wachten daar op familie die lang in de file heeft gestaan, tja het is Hemelvaartsdag en dan trekt heel nederland erop uit .. en vandaag mag je op het dakterras. Eerst kijken we naar een tentoonstelling van de schilderkunsten van koninklijke hoogheden, wat ze best wel goed deden want het zag er goed uit. Dan het paleis zelf in, Het Loo was vroeger een jachtslot midden op de hei en is nu een nationaal museum. Van 1686 tot 1975 was het de zomerresidentie van de Nederlandse stadhouders en het koningshuis. Koningin Wilhelmina woonde hier na haar aftreden in 1948. https://www.paleishetloo.nl

Als je naar het paleis loopt kom je langs de boom waaronder de pauwen gehuisvest zijn, ze lopen ook wel los op het terrein, hun 'geschreeuw' kan je bij het betreden van ver horen. Omdat het best ver lopen is tot het paleis kan je ook met de paardentram, in 2013 was er elektrisch vervoer, misschien rijden de trams alleen op hoogtijdagen maar niet op een doordeweekse dag.

Het paleis heeft vele kamers dus er is genoeg te zien, wel een donker geheel door de meubelen /tapijten en de zware stoffen gordijnen, het is te druk om een beetje leuke foto's te maken, er lopen of staan altijd wel mensen in beeld maar wel interessant om het een keer te zien. We mogen vandaag op het dakterras die vroeger dienst deed als theedrinken door de koningin en haar gasten, dit met een fantastisch uitzicht op de tuinen en bossen.

Achter de haag met de poortjes is de koninginnentuin, aan de andere kant is de koningstuin, deze wordt in 2013 geheel vernieuwd in de Japanse stijl, er zat een virus in de buxus dus die moesten eruit, nu maar hopen dat de rest niet aangestoken is anders wordt het wel heel erg kaal. Nu zelf de tuin in en wat is dat mooi en een rust vergeleken met de vele bezoekers in het paleis.

Waar je ook kijkt het is allemaal even mooi en heel goed onderhouden, het is Versailles in het klein, jammer dat het weer niet helder en zonnig is. Dan gaan we naar de paardenstallen waar vroeger en heden goed samenkomen d.m.v. de digitale wereld, leuke vragen die je mag beantwoorden en sommige nog moeilijk ook, je doet er veel kennis op! Er is een gedeelte voor vervoer waar we de ´limousine´ van Emma te zien krijgen, ook de speciale kinderwagens bij milieu vervuiling door b.v. gas, en de 1e auto´s voor de prinsen van Beatrix en Claus, Claus heeft deze zelf gemaakt!

Het Loo en de inhuldiginging 2013.

Vrijdag na hemelvaart op weg naar Duitsland toch even benieuwd naar 'de Koningsmantel en de Koninginnejapon', deze worden hier tentoongesteld dus gaan we even kijken, nou ja even .... om 9.30u waren we er en toen was er al een rij van enkele 10tallen meters. Om 10u gaat de deur open en mogen we naar binnen, tjonge tjonge wat kunnen sommige hard lopen zeg .. de kleding zal gerust niet weglopen .. dus rustig aan want het is een lange wandeling ..

En weer in de rij(rechts), onder de vlag is de hoofdingang en rechts is de trap naar beneden naar de audiëntiezaal, onderweg is info over de religie van de oranjes en de maquette van het Loo, en dan staan we oog in oog met de inhuldiging kleding -stoelen -kroon e.d., toch raar als de personen er niet in of op zitten. Er mag niet gefotografeerd dus deze even van de site geleend ..

Alles wordt goed beveiligd, door 2 marechaussees naast de vitrine en 2 op de trap naar beneden, er loopt een irritante man achter een rolstoel voor moeder of schoonmoeder die voor de 3e keer tegen mijn benen rijdt, ik vraag hem of hij haast heeft en ga opzij om hem erdoor te laten, de vrouw in de stoel schaamt zich en meneer gaat, zich van geen kwaad bewust, voor me lopen en kreeg prompt een discussie met de persoon die voor hem loopt ..

 

Dan proberen we naar de uitgang te gaan want het Loo zelf hadden we vorig jaar al gezien, tenzij de badkamer van Wilhelmina ineens veranderd is?! Er is geen andere uitgang dan de route te volgen voor de toer door het Loo, geweldig .. er is bijna geen doorkomen aan. Dan gaan we naar de tentoonstelling van portretten van Beatrix gemaakt door kunstenaars t.g.v. de abdicatie, hier een kleine collectie ...

                              

      

De 1e is gemaakt van 0,01€ munten, lang gebruikte en hele nieuwe voor het kleurverschil. De 2e is een foto van Beatrix en Maxima waar gekleurde linten papier over geplakt zijn, de openingen geven de foto een soort van mysterie. De 3e is van meerdere lagen glas in verschillende kleuren blauw, het lichtje erachter gaf ook nog een schaduwrand die op de foto niet te zien is. De 4e is een mengeling van stukjes mozaïek, tekenschema van hokjes en verschillende materialen voor de hoeden. De 5e is heel mooi geschilderd en beeld de moeder des vaderland uit. De 6e van verschillende soorten stukjes hout en geeft haar betrokkenheid aan de sport weer. De 7e is weer mozaïek met een weergave van Mondriaan. De 8e is een gedigitaliseerde foto uitgewerkt door een breimachine waarop de kraag van de mantel het meeste aandacht vraagt. Er hangen er nog veel meer maar daarvoor moet u ook even naar het Loo, echt de moeite waard. 

 

We zijn om 13uur terug bij de camper, er is een nieuw veld open gemaakt om de stroom bezoekers een plaats te geven, de rij is inmiddels 3 x zo lang. We willen net als vorig jaar naar de pilot CP in Vaassen, maar gisteren was het Hemelvaartsdag en dan is de boeken en curiosa markt ook op de Cp, bij de tennisbanen gestaan om bij het Loo te komen en later om nog even naar de markt te gaan. Al met al een vermoeiende dag.

 

Morgen naar Duitsland, na 4 dagen regen op woensdag weer op weg naar huis.

 

Tot de volgende reis ...