page34

2016, een nieuwe jaar met nieuwe reizen hopen we.

 

Dit jaar gaan we het anders proberen, willen een camper huren en als dat bevalt onze camper verkopen, verslagje ..

Het is guur koud als we de camper gaan zien, ik kom gelijk achter de nadelen, in onze camper blijven standaard dingen erin en daar heb je dus geen omkijken naar. Nu moeten die zaken eerst uit onze camper en in huis opgeslagen, dan breekt de dag aan dat we de camper op kunnen halen en het inpakken kan beginnen. Genoeg kasten dus instoppen, wel praktisch dus weer overnieuw. Alles nalopen zoals elektra snoer -nippels voor het gas tanken -olie voor de motor -gieter -hoe werkt de bearlock -hoe werkt de kachel/boiler en koelkast -hoe gaat alles op slot etc. etc.....

 

Camper huren is geen succes geworden, jammer!

 

 

Waarom niet .. je bent zo gewent aan je eigen huisje op wielen .. de half intregaal past niet bij ons .. te weinig ruimte voor diegene die op de bestuurders stoel gaat/moet eten .. reed wel goed.

 

We hebben een uitgebreidt rondje gemaakt van 3 weken, wel te vroeg in tijd in een koud voorjaar, alle CP's op een enkeling leeg wel heerlijk gegeten in Bad Bentheim naast het kasteel, een aanrader!

 

Zo gauw wij duitsland in komen is dit het eerste wat we gaan eten op altijd hetzelfde adres, snitzel met room/champignonsaus, jammie!

Mei 2016, Net voor Pinksteren met de eigen camper een poging gedaan om Denemarken via de margriet route rond te rijden http://www.margrietroute.nl/, via het veerpont naar Gluckstadt en zo naar de nieuwe camperplaats van Friedrichstadt (zie Reisemobil-Stelleplätze). Het overdekte sani station is wel heel erg luxe. www.wohnmobilstellplatz-friedrichstadt.de

Mooie eigen plaats met stuk gras ernaast en uitzicht op het water.

 

We reizen verder Denemarken in, hebben het kasteel bewonderd waar de zoon van de koningin woont, langs de kust naar het eiland Romo waar we 40 jr. terug gestaan hebben met onze vouwwagen gestaan en 2 jonge zonen die naar legoland wilden, geweldig leuk!

Nu op de Topplatz Romo van Reise-mobilstellplatz gestaan, prachtig weids aangelegd rond een meer, maar het was net voor pinksteren en konden maar 2 nachten blijven, er was en kon n.l. gereserveerd worden!?, tja en wat moet je dan. Doorgaan was geen optie omdat het er echt ijskoud was met een gure noordwester.

We besloten terug te gaan duitsland in en aan de oostkust op de CP in Damp te gaan staan, we hadden mooi weer, met pinksteren ging het veld ernaast open en kwamen er zo'n 100 campers bij. Uit eten bij de griek was niet meer mogelijk want je werd eruit gedragen, niet meer gaan met pinksteren!

Verder een mooie badplaats met leuke winkels en gezien de gevestigde fysiotherapeuten een hersteloord/revalidatieoord voor ouderen.

Toen we weg wilde gaan hadden we problemen met de accu, niet starten, de ADAC is erbij geweest en zo konden we naar Eckford voor een nieuwe accu en dat valt niet mee op 2e pinksterdag, maar net als de franse superU had hier de super ook accu's. De andere dag weer niet starten, de platzwart heeft een starthulp gegeven en die gaf al aan dat het niet aan de accu lag maar aan de dynamo, o jee .. we hebben de accu getest door in een ruk langs Hamburg en Bremen te rijden tot Ditzum, nu moest deze wel vol zijn, de andere dag in Friesland de ANWB erbij omdat het acculampje ging branden .. de dynamo dus! Hij heeft ons een snelle shot stroom gegeven om in Noord Holland te komen .. thuis naar de garage voor een afspraak, kon de andere dag .. een ruildynamo erin.

Weer op pad maar nu dicht bij huis .. Hoorn - Lelystad - Kleve - Tolkamer en weer naar huis, steeds stoppen en de andere dag weer verder dus starten, volgens de meter bleef nu alles goed, joepie!

Daarna weer naar huis voor verjaardagen en de scholen vakantie begon en we hebben geen zin in die drukte! Genoeg drukte gehad tijdens pinksteren en het verblijf in Kleve, de grote populariteit van de camper maakt het er niet gezelliger op, mentaliteit van de nieuwe camperaars ook niet! In Kleve was er een of ander feest en dan is het net als in nederland een invasie van mensen die erop af komen!

Sept 2016, We zijn weer in duitsland en willen rond Berlijn, hoe we de volgorde gereden hebben weet ik niet precies, dat komt er niet altijd van omdat er onderweg best veel te zien is. Waar we zijn geweest; Bad Bentheim -Hitzacker -Oranienburg -Wittenberge -Tangermunde -Furstenberg-Havel -Magdeburg -Ravensbruck -Sachsenhausen -Amelinghausen -Bad Muskau ........

 

In Bad Bentheim bekende camperaars ontmoet, gezellig bij gekletst.

In Hitzacker geweest omdat we er toch langs kwamen en daar konden douchen, het was druk op de CP, alles op een kluitje omdat men stroom nodig heeft, wij gelukkig niet en hebben alle ruimte .. ha, ha

Amelinghausen weer eens bezocht vanwege het mooie weer en om te fietsen, heerlijke plek .. we hebben n.l. vanaf dag 1 prachtig weer, soms iets minder zie fofo hieronder!

Wittenberge bezocht, erg druk op de CP, je mag nu ook boven staan waar het voor lange campers en drukte wel lekker is. Het was er kennelijk koud geweest dat ze de fluittist een hoed -sjaal en sokken gegeven hebben

In Furstenberg-Havel een mooie CP met vriendelijk hafenmeisterin, hier vandaan op de fiets naar Ravensbruck(concentratiekamp), Klik hier voor info, indrukwekkend en even niet van het netvlies te krijgen, Siemens heeft nu een akelige naam voor ons!

Omdat onze luifel stuk is wel vervelend om steeds de zon van de koelkast af te houden en van ons, we zullen maar denken dat dit een luxe probleem is en storen ons er verder niet aan.

De vis hierboven heet Zander =zoetwater snoekbaars die ze in het restaurant van de CP goed kunnen serveren, wordt gevangen in de naast gelegen see/meer, heerlijk!

De andere dag fietsen we verder dan Ravensbruck naar een plaatsje waar Santa Claus zijn domicilie heeft en wensen in de brievenbus ontvangt .. de boom met de gehaakte kleedjes bij de entré, geweldig!

De lange hedenkingsmuur van Ravensbruck, voor elk land een apart vak om de omgekomene te herdenken .. wat een leed!

Van Furstenberg naar Oranienburg, een mooie CP die met een pas werkt om de slagboom te openen -te douchen/toilet gebruiken -wassen/drogen, de betovergrootmoeder van onze koning had hier een aardig stulpje, te bezoeken e.d., een mooie tuin waar je betaald in mag lopen, je kan er ook omheen fietsen .. gratis!

 

Van de CP op de fiets naar concentratiekamp Sachenhausen, weer een indrukwekkende dag en beelden om niet te vergeten! Klik hier voor meer info.

 

Below;

Op 20 april stonden de russen bijna voor Sachenhausen, 33.000 gevangenen waaronder vrouwen en kinderen(ook uit Ravensbruck) moesten marcheren in groepen van 500, 29 april 1945 kwamen ze in het Belower Wald(noord van Wittstock) toen waren er nog 16.000 gevangenen, zonder voedsel en moesten zich dood marcheren(dodenmars). 3 mei 1945 kwamen ze tussen de Amerikaans en Russische troepen, er waren toen 6000 gevangenen overleden.

De gedenksteen zegt .. Menschen seid Wachsam .. dat heeft diepe indruk gemaakt op mij!

Van Oraniumburg naar de scheepsliften aan het Finow kanal in Niederfinow, je mag op het parkeerterrein overnachten, altijd een staaltje techniek die je bij ons net ziet vanwege het vlakke land. Het is interessant maar had al in gebruik moeten zijn en dat is niet zo, de oude lift doet nog steeds het werk, voor info klik hier!

Bomen die het niet meer doen -afgebroken zijn of zo daar weten ze in de rosengarden in Frost wel iets op, past goed in het geheel, in Frost ook een CP.

Als je van een CP spreekt naar oost-duitse normen dan moet je in Bad Muskau zijn, de platzward is strikt op de regels -het sanitair is ver uit de tijd -het water tappen ook -van boom naar boom hangen de elektradraden die dan in een haspel zijn gestoken .. we hebben geen stroom nodig!

We 'koken' hier onze gevarieerde koude salade want het is een van de warme avonden maar wel lekker om buiten te zitten, slapen en gaan de andere dag weer verder.

Op weg naar Magdeburg en haar CP op de Petriförder, we zien hem wel maar kunnen de inrit niet vinden, het heeft even geduurd voor we in de gaten hadden hoe dat nou toch moest! Een geweldige CP aan de Elbe, geen stroom -wel sani op de parkeerplaats boven, heerlijk rustig, scheepvaart en rondvaart voor de camper, goede fiets omgeving, het restaurant die bij de CP is niet onze favoriet! Met de 'hop on hop off' bus de stad bekeken, foto's genomen door de schermen van de bus .. nee niet m'n hoofd boven het scherm opgestoken .. je kan nu eenmaal niet èn foto's maken èn het gevaar aan zien komen ..

Deze reis afgesloten bij en in Tangermunde, onderweg nog ergens geweest niet opgeschreven en vergeten, het is altijd heerlijk om buiten de poorten te beginnen, langs het water en dan het stadje in te gaan.

Hier het stadje in, de andere poort het stadje uit, intussen de prachtige kerk gezien en foto's genomen.

Deze zeer mooi gerestaureerde wardburg op de foto gezet.

We hebben veel hele mooie gebouwen gezien, hoe konden ze het bouwen zonder het gereedschap van nu, onder een woonhuis die we met de jaren hebben zien restaureren, prachtig!