page35

Denemarken basic reis NKC 2017

We zijn gereden via Bunde(DE), overnachten en snitzel eten met champignon roomsaus(vaste prik),andere dag naar Ems en door de wesertunnel(Bremen) naar het veerpont van Wieshafen naar Glückstadt, toen naar rechts om direct aan de Elbe op de CP te gaan staan, beetje krap maar voor 1 nacht prima. 'sAvonds aan de binnenhaven gezellig op het terras en jawel curryworst met hausgemachte pommes und salat gegeten, biertje bij .. lekker!

Dan naar Frederiksstadt op de topplatz die super is en zeer druk werd in de avonduren, we hebben goed weer dus aan de wandel.

En dan is daar Denemarken, de route naar Rómò vorig jaar ook gereden dus toen bezienswaardigheden bekeken. o.a.

 

Friedrichstadt (DE), de plaats die toen een rol wilde spelen om handel te drijven met Spanje en zijn koloniën maar ook Rusland, gaf ook kans aan nederlanders die in eigen land tweederangsburgers waren geworden(remonstranten), maar wel thuis waren in de internationale handel. Zie foto hollandse invoed gevels in deze stad.

 

Mogeltonder(D) met kasteel Schackenborg die wordt bewoond door de 2e zoon van Konigin Margaretha. Dit kasteel is gebouwd op de resten van een vervallen kasteel die de Friezen buiten de deur moesten houden en het beschermen van het riviertje de Vida, dat nu de grens vormt tussen Denemarken en Duitsland. Na 400 mtr., de weg heeft kinderkopjes, is een parkeerterrein waar campers kunnen parkeren en overnachten.

 

En 'Meget varm velkomst', is 'hartelijk welkom' in Denemarken.

 

Denemarken is qua grondoppervlak net zo groot als Nederland, alleen wij hebben +17 miljoen inwoners zij nog geen 6 miljoen, dit wordt wel rijkelijk aangevuld met duitse toeristen, m.n. op Jutland in de duinen. Heeft kilometers zandstrand, een prachtig landschap met rustige wegen en historische gebouwen. Funen staat bekent als de tuin van Denemarken, veel groente en fruitteelt, vroeg in het voorjaar veel bloeiend koolzaad. Seeland heeft een afwisselend soms sterk glooiend landschap, bos wat eens een groot oerbos was, vele meren en stranden. Kopenhagen is een metroppool die bestaat uit vele omringende gemeenten, zie een gids om van a naar b te komen, het openbaar vervoer is uitstekend en niet duur.

In heel Denemarken is de BTW 25%, er wordt betaald in Deense kronen maar je kan ook met euro's betalen.

Detail; kleuterklas tot 6 jaar, lagere school tot 15 jaar, BSO tot 15 jaar, alles gratis! Moeders zijn zo ook in staat een eigen carriere op te bouwen!

Hou er rekening mee dat veel musea's alleen open zijn tussen 15 juni/15 augustus, we hebben regelmatig aan een gesloten deur gestaan, ook bij kastelen e.d.

We komen in Romo aan, dit is een eiland waar een prachtige CP (topplatz) is die sinds vorig jaar meer dan 100 plaatsen erbij heeft op een links gelegen ander veld, alle faciliteiten ook daar aanwezig, werkelijk een topplatz! We blijven hier tot de dag voor vertrek met de groep en hebben zowaar prachtig weer, vanuit Duitsland begrepen dat het alleen meer regent .. weten op dat moment nog niet wat ons te wachten staat ....

Het eiland heeft 130 km2 oppervlakte, de dijk er naar toe is 9km., heeft ong. 1100 inwoners.

We fietsen hier wat rond, komen regelmatig met vers gerookte zalm bij de camper, ook het restaurant bij de haven heeft goed klaar gemaakte vis menu's. Er zijn regelmatig strandzeilers te zien, het weer en de wind is goed, het aankomend weekend is een vlieger show, ook zijn er veel toeristen op het eiland.

Dag 1, Het is zover we gaan ons bij de groep voegen, bijna iedereen is er en hebben veel regen onderweg gehad, wij hadden op Romo op het westen mooi weer gelukkig. We staan op een 'ruime' familie camping in Toftum, maar wel stijf tegen elkaar aan, iets anders dan op de cp maar oke voor 2 nachtjes. Romo is een echt fietseiland dus hup iederen op de fiets en verschillende kanten op. Lakolk is een iets te drukke badplaats, niet verwacht in september. Wij maken ook een mooie fietstocht door de duinen, je kunt links of rechtsaf maar dan kom je bij de duitse bungalows terecht.

De ontvangst om 17u was gezellig met een hapje en drankje .. en mooi weer! 20 paren en 2 solo's.

Dag 2 vrij ..

Dag 3, Op weg naar Hvide Sande, onderweg Ribe aangedaan en dat is de oudste stad van Denemarken en erg gezellig, heeft een CP waar je kan staan en overnachten(geen stoelen o.i.d.) buiten). De Kathedraal is ook de oudste van Denemarken, de Borgerarnet (burgertoren) is uit de 14e eeuw, fungeert als uitkijktoren/en geeft een verbazingwekkend uitzicht over de moerassen, de buitendeur met een leeuwenkop die door 4 draken wordt omringt, in de volksmond de kattenklopdeur.

Ebsjerg doen we ook aan, de (commerciele) haven is een logistiek knooppunt voor de olie- en gasplatforms op zee, er is een ferryverbinding met Engeland. De stad zelf zijn we niet in geweest, zou niet interessant zijn. Wij gingen op zoek naar het Barnsteen museum in een dorpje verderop, helaas is 5 september buiten het seizoen .. dus gesloten?? Bij uitrijden van Ebsjerg zagen we de 'Mennesket ved Havet' oftewel Mannen van de haven, 4 sneeuwwitte grote(9mtr. hoge) beelden, mannen die op hun handen lijken te zitten, onthult in 1995 en het sculptuur heet 'De mens ontmoet de zee'!

Dag 5, Op weg naar Farso, we hebben info om naar Ringkobing te gaan .. hier kan je Cobra snuiven, het museum bevindt zich in een soort van cultuurpark waar nog meer schilderingen en beelden van Cobra te zien zijn, dit overgeslagen. Wel even naar de Lyngvig vuurtoren geweest.

Om Monsted Kalkgruber te bezoeken gaan we naar de grootste kalkmijn ter wereld, er werd 900 jaar kalk gegraven en gebrand dit werd gebruikt als mortel die gebruikt werd in vele Kloosters -kerken -burchten -kastelen -boerderijen en huizen in heel Jutland. De kalk grot is 15 km. lang .. er rijdt een treintje .. en ja die is na 15 augustus niet meer in dienst vanwege de vleermuizen .. jammer!

Dan naar de Dom van Viborg, het zou de grootste granieten domkerk van Europa zijn, het omlopen alleen al is fascinerend, om naar binnen te gaan moet je betalen .. o jee, we keken eens op de klok en besloten door te gaan!

Dag 4, In Hvide Sande staan we op een strandcamping, het is mooi weer als we aankomen en zitten dan ook buiten, dan slaat het weer om en hebben we dikke grijze wolken en het gaat regenen.

Dag 5, Vrije dag 'smorgen is het droog en klimmen we het duin op, handig met een touwladder in het zand, we gaan er niet over omdat opnieuw de grijze wolken komen. Eerst maar eens een broodje!

Het is weer droog dan maar even de camping verkennen, zijn blij dat we de fietsen er niet afgehaald hadden als we zien dat de buren als verzopen katten terug komen, we zien een verwarmd zwembad en oh hadden we ook in kunnen dobberen, er is een winkeltje -recreatieruimte en speeltuin. Dan de wasruimtes bekijken en dat ziet er gelikt uit en zeer modern, de baby ruimte is heerlijk verwarmd en ruim, alle was gelegenheden hebben wasmachines -droger en een plank met strijkbout. Dan zien we de gemeenschappelijke keuken en die is al net zo modern, 7 x inductie koken oven eronder en opzij 2 vaatwasmachines, ook grote tafels om aan te eten. Waarschijnlijk komen er veel tent kampeerders of huren ze een Tiny house, in ieder geval van alle gemakken voorzien! Klasse!!

Het is er niet meer van gekomen om over het duin naar de zee en het strand te gaan ..

Als we in Farso aankomen kunnen we niet op de camping vanwege het vele water dat is gevallen, er staan er al 2 vast, de rest blijft op de verharde paden achter elkaar, dit gaf klachten door andere kampeerders die hun straatje niet meer uit kunnen, opnieuw schikken .. de grote campers blijven boven bij de ingang op het grind, ook wij stonden daar en moesten waterschoenen aan doen om de camper te verlaten .. als iedereen binnen is wordt er door de begeleiding een ruimte gevraagd om even bijeen te komen, wel onder het genot van een biertje of wijntje .. de regel 3.5 mtr afstand kon niet nagekomen worden! Voor 1 nacht te doen! In het camping winkeltje een gevulde pannekoek besteld, geen idee wat het zou worden, smaakte beter dan dat het eruit zag!

Dag 6, Vrijdag op weg naar Skagen, onderweg te zien mosselstad Logstor, de vesting Aggersborg aan het smalste stuk van het Limfjord , Harmonica museum die helemaal leeg was dus w.s. niet meer bestaat .. daar waren alleen boerenpaadjes om weer weg te komen richting onze bestemming(we hadden beter terug kunnen gaan), een vrachtwagen met biggen lag op z'n kant in een smalle sloot/greppel, berging was aan de gang maar zou nog wel even duren, Gé besloot te keren om terug te gaan en het was milimeterwerk met drijfnat lang gras aan beide kanten, in het land lagen dode biggen en liepen biggen los, aan 1 kant een dam naar het land waar Gé het risico niet nam om op te gaan, heen en weer steken was de enige optie, tot overmaat van ramp kwamen de biggen gillend onze kant op, Gé terug gillen met de luchthoorn en weg waren ze, en ja hoor het keren was gelukt nou de volgende uitdaging .. zouden we tegemoet komend verkeer krijgen .. hopelijk niet .. niet ..eens chauffeur altijd chauffeur die ook weet hoelang zijn afstand tussen voor en achterwielen is, chapeau!! Het ging dus allemaal goed, nou de goede weg opzoeken rechtstreeks naar Skagen, het regent aan een stuk door en dat is vermoeiend! Hirthals en het noordzeemuseum niet gezien ..

Dag 7, Het is weer een prachtige camping met geweldig sanitair, ook weer inductie kookplaten -ovens en afwasmachine, ook hier weer tiny houses, wasmachines -droger -strijkplank en bout.

Het is zowaar droog en zonnig, op de fiets naar Grenen(het meest noordelijke punt van Denemarken), en met de tractorbus(zandworm) naar het punt waar 2 zeestraten met elkaar botsen, een echt natuur fenomeen, hoe harder de wind hoe harder het botst. Door zandaangroei en afkalving verschuift dit fenomeen, soms naar het oosten en soms naar het noorden. We hebben heel mooi zonnig en rustig weer, zelfs warm.

Vlak naast ons liggen de jonge zeehonden op het strand, moeder is eten halen. Er is een grote halve cirkel in het zand getekent en dat betekent dat je afstand moet houden, geen enkele toerist gaat erover heen! Genoten hier ..

Je kunt vanaf de parkeerplaats ook door het duin en langs strand lopen naar het punt waar de zeestraten botsen, ong. 20 min. lopen.

Foto's onder is het strand langs de camping, kiezelstrand -keien en overblijfselen van bunkers, lange rij schepen op zee die wachten waarop .. ze zijn allemaal leeg .. ?

Nog even in het vissersdorp Skagen geweest, veel eettentjes en veel publiek. Al met al een gezellige en geslaagde dag met mooi weer!

Skagen was oorspronkelijk een dorp aan het Skagerak, maar toen het steeds verder verlaten dorp vanaf het eind van de 19e en begin van de 20e eeuw weer groeide, is gekozen voor bebouwing enkele km's naar het oosten, aan het kattegat.

Het woeste landschap rond Skagen is sterk gevormd door forse zandstormen in de 18e en 19e eeuw, om wandelende duinen en woestijnvorming tegen te gaan zijn in die eeuwen op grote schaal grassen -struiken en naaldbomen aangeplant.

Twee wandelende duinen bestaan nog in het beschermd natuurgebied verklaarde Rabjerg mile(40 mtr hoog), die jaarlijks 15mtr. naar het noordoosten oprukt en daarmee een bedreiging vormt voor bebouwing en wegen in het gebied(dit fenomeen heb je ook in Dune de PilatFr).

In 1775 werd besloten de telkens opnieuw door zand bedekte kerk zuidelijk van Skagen af te breken en de toren aan Rabjerg mile prijs te geven, de Tilsandede Kirche.

Dag 8, Grenen/Hadsund.

1)Ten zuiden van Frederikshavn liggen heuvels. Deze zijn gevormd tijdens de laatste ijstijd. Pikkerbakken ligt b.v. 71 mtr boven zeeniveau en maakt deel uit van een 3 km lange klif langs de kust Bangsbo Fort. Het is een uitgebreid bunkergebied, bij helder weer een fantastisch uitzicht, het fort gesloten het uitzicht niet!

2)Saeby heeft een gezellige haven, hier gaan we een lunch gebruiken en wel vis en chips. Door de Noorse kunstenares Marit Benthe Norheim is een boegbeeld in de haven te bewonderen, deze geeft aan 2 kanten een verschillend beeld, zie voor meer foto's deze link

Dan konden we nog naar Voergard om een kasteel te bekijken, de tuinen zijn zeker de moeite waard ..

We konden via Aalborg, is een stad met 160 duizend inwoners, of de alternatieve route via het veer Hals - Egense over het Limfjord, we hebben voor het laatste gekozen. Voor onze camper een mini pontje, er paste geloof ik nog wat achter ons .. ging niet kijken want het werd stikdonker met een dikke bui. We stonden vooraan op het veer en het leek net of er geen veerpont was en wij zo over het water gingen, Gé maakte roei bewegingen en we kregen de slappe lach, filmpje gemaakt maar moet hier via Youtube en .. te lastig!

We komen op een mooie terrassencamping met uitzicht over zee, helaas staat er een harde wind en mogen we op de mooie plekken niet staan .. jammer!

Wat plaatjes van onderweg, zelfs op het strand kom je verkeersborden tegen ..

Dag 9, Hadsund - Ebeltoft.

Op weg naar het glasmuseet van Ebeltoft, hier wordt kunst en design gemaakt van glas, je kijkt je ogen uit wat er voor moois is en hoe kunstig gemaakt. Er wordt een demonstratie glasblazen en verwerken gegeven, interessant!