page5

April 2009, km. stand 115684

Zwerven langs de westkust van Frankrijk.                                                                                                                                     

Dinsdag 7 april 2009. Gepakt en wel vertrekken we om 10uur richting Brugge, via Antwerpen R1 door de kennedy tunnel, in Brugge aangekomen gelijk het stadje in gegaan omdat het droog is, en gezien de prijzen van de camperplaats. De vorige keer hier vertrokken vanwege hevige regenval. We werden niet echt blij met de prijs van de camperplaats, kosten van; 1-4 tot 1-10 22,50€. ... 1-10 tot 1-4 15,00€, 'smorgens 10 of 11 uur moet je weg zijn!! Dagparking 8 tot 15 uur 5€, dan tot 22 uur 1€, van 22 uur tot 8 uur 2€.

Dat zijn geen leuke prijzen meer dus was dit ons laatste bezoek aan Brugge, jammer!!

Woensdag 8 april. Goed dat we het stadje gezien hebben, rust niet veel zegen op Brugge want het regent weer behoorlijk. We gaan binnendoor Frankrijk in en rijden langs de kust naar Boulogne sur Mer. Aan de kade en bij het aquarium mag je niet meer staan, we parkeren wel even voor een frietje en rijden dan door naar Le Portel.

Hier is een gratis CP incl. service, dat kan je dan ook merken, de 4 stroompunten die er zijn, zijn bezet door 8 campers die hier al een lange tijd staan. Kan me dus voorstellen dat zo de CP's verdwijnen of dat het betaalde plaatsen gaan worden. Het is druk op de CP, er staan meer campers dan toegestaan, het is berekoud.

We gaan even strandwandelen, verder is er niets te beleven, eten in de camper en gaan vroeg op bed.

Donderdag 9 april. Bij de intermarché getankt om langs de kust verder te rijden, het is zonnig met een koude wind. Op de CP van Le Treport is het helemaal vol en er staan campers in de 'wacht', men geeft aan dat als je een plaats zoekt dat je dan voor 12 uur op een CP moet zijn!? Dat zijn we niet van plan, als op een CP staan betekent dat je vroeg uit de veren moet is bij ons het vrije gevoel weg.

We rijden door naar Dieppe waar plaats genoeg is maar het loopt 'savonds helemaal vol. We hebben vanaf de CP een mooie uitkijk over de haven wat 'savonds een mooie blik geeft op de verlichte overkant en haven, het getij is hier goed zichtbaar, het water zakt vele meters.

We lopen met mooi weer naar de veerhaven waar de boot naar Newshaven(engeland) gaat en weer terug, het is best druk met overvaarders.

Omdat het goed weer is om buiten te zitten drinken we daar een biertje/wijntje. Kosten van deze CP 7€.

Vanaf de Cp richting stad is links voor de brug een bakker -slager -wasserette.

Vrijdag 10 april. Mooi weer dus naar de stad, we moeten een eind omlopen vanwege een reparatie aan 2e de brug. Bij de VVV info gehaald, en op verkenning uit, het heeft een vissers geschiedenis en dat kan je goed zien, er is een mooie wandelpromenade naar de andere kant van de veerhaven. Hier een terrasje opgezocht in het zonnetje.

Terug op de Camperplaats is het druk geworden, we komen erachter dat het paasweekend is en bijna alle fransen op pad zijn met de camper. Het is zo druk geworden dat de in/uitgang bijna geblokkeerd is, hier is ook de sani, dan neemt men in de midden ook nog plaats.

Ik ben niet claustrofobisch maar vond het wel een beetje veel van het goede, het was te laat om weg te rijden. Tot ver na middernacht kwamen nog campers kijken of er plaats was.

2e Paasdag 13 april. Het is zonnig weer met een koude wind uit het noorden, deze voelt hier ook koud aan. Via de D38 volgen we een stukje route uit het michelin 'met de camper door Frankrijk' boek. Een broodje eten doen we in de port van Les Sables d'olonne, dan verder naar La Trance sur Mer, kleine camperplaats met weinig campers wel komen er veel water laden en lossen.

Vanaf de CP is het best een eindje lopen naar het strand, daar waren veel dagjesmensen, je kan van hieruit naar Ill de Ré kijken. In het dorpje is weinig te beleven, als je het dorpje uit rijdt is er nog een CP, wel langs de doorgaande weg, hier is het wel druk. De CP bij het strand lijkt me een mooie plaats, geen sani maar dan kan je hierheen.

Dinsdag 14 april. We gaan langs de kust op weg naar Ill de Ré, dan moeten we in La Rochelle naar de snelweg om over de brug te gaan. Tol met de camper is 9€ >categorie 3. Het is een vlak eiland met veel natuurgebied, bossen -moerassen -druivenstokken -veel fietspaden -mosselbanken en veel mooie stenen op het strand. We gaan naar de camping in La Couarde Sur Mer waar veel plaats is. Als we 'savonds naar de promenade gaan om langs het strand te wandelen slaan de golven zo hoog op dat ze over de promenade komen, strand is er bijna niet meer.

Woensdag 15 april. De hele dag regen!! We blijven staan want met regen is het onderweg ook niet leuk, en we hebben spannende boeken dus komen we de dag wel door. Ondanks heel veel lege plaatsen besluit een franse camperaar, op sterk aandringen van zijn vrouw, de camper recht tegenover ons te parkeren. We kunnen nu 'heel gezellig' dwars door elkaars camper kijken!?

'savonds pizza in het campingrestaurant gegeten en toch nog een droge wandeling kunnen maken.

Donderdag 16 april. Mooie blauwe lucht, goed weer om even een wasje te doen en een hele lange strandwandeling te maken. Er zijn veel grote kiezels op het strand, komt goed uit want ik wil voor ieder kleinkind 1 eigen kiezel hebben voor het graf van hun overoma. Er scharrelen veel mensen op het strand om een maaltje schelpdieren bij elkaar te zoeken. We zien ook sterk verouderde mosselbanken en schuilhuisjes waar in gestookt kon worden. Terug bij de camper kunnen we in de korte broek buiten zitten, met een wijntje en een hapje en het boek vermaken we ons weer.

Vrijdag 17 april.

We rijden weer van het eiland af om op weg te gaan naar Royan, jaren geleden hebben we hier op een camping gestaan met de vouwwagen. Onderweg houden de koolzaad velden op en veranderd het in natuurgebied met koeien en ezels, ook de herkenbare lage boerderijtjes zie je hier, ik ben niet groot maar moest toen bukken om door de deur te kunnen. 24 jaar terug kon je hier allerhande groentes en uien kopen, de oude generatie is w.s. niet opgevolgd door de jongere want er is nu niets te koop.

In Royan geïnformeerd wat de 'Bac' kost om over te varen naar de Aquitaine, 38,40€ incl. chauffeur + 6,20€ voor mij. We gaan het verder landinwaarts nog eens informeren. 'Even' bij Le clerq naar binnen voor wat verse dingen als groente en fruit e.d., maar deze winkel is zo afgrijselijk groot dat ik dat niet nog een keer doe!! Er blijft er altijd een bij de camper en de ander gaat de winkel in, de camper stond op het bovendek en was van ver dus te zien, en ja hoor er kwamen 2 'petjes' in een vw golf die zachtjes om de camper reden, toen ze Gé in de gaten kregen reden ze ineens heel snel weg, u bent bij deze gewaarschuwd want het is niet veilig bij die grote centra's.

In Mechers sur Gironde gaan we op de CP bij 'le port de plaisance', nog even door het dorpje gewandeld, later op de avond wordt het weer erg koud, we liggen weer vroeg op bed wat op zich geen straf is.

Zaterdag 18 april. Van Mechers op weg naar Blaye waar aan de ene kant van het water een CP is en aan de ander kant kan je met 'de bac' naar Margoux. Hier kost het 21,40€ incl. chauffeur + 6,20€ voor mij.

Het is eb dus moeten we erg schuin naar beneden de oprijplank af en dan nog een wijde bocht omdat we een behoorlijke overhang hebben, erg eng allemaal.

Eenmaal op de boot vertrok deze gelijk en waren we binnen 15 min. aan de overkant. Dan zijn we in de Haute Medoc waar het een aaneenschakeling is van druivenranken en grote chateau's met klinkende namen en dure auto's op het pad. Het is wel grappig om doorheen te rijden, maar men is niet op de camper (in)gesteld want we kunnen geen CP vinden, ook geen camping.

Doorgereden naar Le Verdon, kunnen we de bac vanaf Royan binnen zien komen, hier is een ruime CP met sani dus blijven we staan, gaan nog

 

Zondag 19 april. Grijze regenachtige dag, via de atlantische kust naar Soulac sur Mer, hier is markt in een leuk stadje met wat wij denken een eigen oorspronkelijke bouw, paraplu op en de markt over, het loopt tegen het einde, veel marktkooplui hebben de plaatselijke taveerne gevonden. We kopen een broodje en wat lekkers voor bij de koffie, alleen de verpakking al is heel bijzonder,

de inhoud ook! Dan naar Montalavit les Bains, hier is een mooie CP met afgebakende plaatsen, het regent, het stadje op loopafstand maar niet veel bijzonders.

We rijden door naar het campervriendelijk Hourtin en gaan naar de port(lac d'Hourtin Carcans) op ook een mooie CP met afgebakende plaatsen. Het is droog en dus gaan we de pier op, bekijken de -winkeltjes -terrassen -het strand aan het meer.

Maandag en Dinsdag blijven we hier staan, wandelen en fietsen in de omgeving, kopen een stuk slang voor het tappunt omdat je 100 ltr. water ineens krijgt, dus dat gaat niet met de gieter. In de port is het gezellig druk vanwege de paasvakantie, als we 's morgens brood halen verbazen we ons over een camperaar die bij de vissersbootjes op zijn nuchtere maag oesters met water en brood eet, brrr ik moet er niet aan denken!! Lands wijs. lands eer! De bedden worden verschoond en de haren gewassen, kunnen we er weer even tegen. Aan het meer/strand staat een harde wind, vele zijn aan het kite surfen of zoeken bescherming om van het zonnetje te genieten.

 

Woensdag 22 April. Vertrokken om via binnenwegen naar Andernos te gaan.

Onderweg zie je goed de ravage van de storm begin dit jaar, heel veel bomen liggen om met kluit en al. Hopen al gezaagd hout, de houtfabriek draait op volle toeren, het jonge hout is blijven staan.

Het is vandaag mooi weer, drinken buiten koffie en gaan dan naar de oesterhavens, gelukkig is de wind af en ruikt het niet zo sterk. Hier is het druk met campers waarvan de eigenaren wel een oestertje lusten, de meeste zie je dan ook met 'de buit' richting de camper gaan.

Wij gaan kijken hoe ze verschillende bootjes in en uit het water halen, je moet dan wel de tijd in de gaten houden, bij eb ligt namelijk alles droog, het blijft een raar gezicht. Andernos les Bains CP.

Donderdag 23 April.

Op naar 'Dune de Pilat' het hoogste duin van Europa, vorig jaar kon ik de trap niet op, nu wel! Je hebt een prachtig uitzicht over de naaldbossen en de zee. Op weg er naar toe zijn veel toeristische winkeltjes en eet en drink gelegenheden. Dagparking is 4.60€, overnachten 9.20€, geen voorzieningen. Voor de nacht gaan we naar Biscarosse plage op een CP midden in het bos, het is hier 'savonds erg donker!! Maar een mooie rustige plaats.

Door het duin naar het strand gelopen, er is veel zand weggeslagen met de storm, naar beneden gaat wel maar dan moeten we weer naar boven, pppfffffttt, wat een klim.

 

Vrijdag 24 April. Eerst mooi weer maar later veel regen, tussen de buien door nog even naar het strand. Er gaan veel campers weg, wij nemen een boek en zitten de dag uit.

Zaterdag 25 April. Werkelijk de hele dag regen, er gaan nog meer campers weg en wat blijft staan daar hebben we onze bedenkingen bij. Omdat we hier geen goed gevoel bij hebben vertrekken we om 15uur. We rijden naar Mimizan plage, staan voor 6€ incl. stroom, het wordt zowaar mooi weer en gaan buiten koffie drinken. 'Avonds wordt het echt druk, er is geen plaats meer vrij.

Maandag 27 April. En ja het regent, we vertrekken uit 'Le Lande', zien onderweg weer de schade aan de bossen, komen weer door de 'Haute Medoc' met al hun wijngaarden. We gaan in een stuk door naar Port Lamarque om over de Gironde te varen naar Blaye, even om de haven rijden en je staat op w.s. een gedoogplek vlak aan het water. Omdat het blijft regenen stijgt de Gironde behoorlijk, de steigers klotsen ervan. Deze avond wordt het ook koud dus gaan we vroeg op bed, met het gekletter op het dak lig je zo lekker!!

Dinsdag 28 April. Als we vertrekken gaan we gelijk de verkeerde kant, oké daar is een supermarkt, boodschappen halen en weer terug, rondje van mij ha ..ha .. Veel regen onderweg, door vele bochten en dorpjes, alles is groener geworden dan op de heenweg en we rijden weer door de gele koolzaadvelden.

In Niort is het even zoeken naar de CP, het is eenrichtingverkeer en het bord verwijst door een heel smal straatje, we gokken het er niet op. Rijden nog een rondje en dan toch door het smalle straatje manoeuvreren en ja haar .. daar is de camperplaats. Nou mag +3,5 ton niet in de stad komen maar de camper kan toch echt niet langer dan 7 mtr. zijn anders pas je niet in de afgebakende plaatsen. Het lijkt wel een parkje, het is ommuurd met oud metselwerk, het geheel is parkachtig aangelegd met mooie struiken -picknicktafels, er is water en stroom op de plaats. Het is droog als we aankomen, praten nog even met een belg en een net aankomende hollander, we zijn het erover eens dat de regen een grote spelbreker is. Wij drinken eerst koffie en willen dan het stadje in, de buren gaan gelijk en komen als verzopen katten terug, jammer hoor .. weer binnen zitten.

 

Woensdag 29 April. Vandaag schijnt de zon en is het minder koud, we rijden naar Le Suze sur Sarthre waar we op de heenweg ook gestaan hebben. Bij aankomst gaan we op zoek naar een pizzeria want we hebben 3 weken geleden mensen met pizza's zien lopen, helaas niet gevonden dan naar de bakker voor een lekker brood en wat voor bij de koffie. 'Avonds een stuk langs de Sarthre gelopen.

Donderdag 30 April. Naar Cleres, een CP net boven Rouen, onderweg had ik het gevoel eerder hier geweest te zijn. Klopte ook wel want we kwamen langs het Museum Todt en dat verschrikkelijk grote kanon.

In 2004 hebben we in Normandie gezworven en zijn we hier ook geweest, ook in het museum, in het kader van het 60 jarig herdenken was hier een delegatie 'jan kaas' met oude legerjeeps.

Nu even gestopt voor wat foto's omdat door een pc crash ik al mijn foto's kwijt was. Cleres is een cp met afgebakende plaatsen, stroom kan per uur gekocht worden, er is een sani en poubelle, dorp is op loopafstand waar ook een soort van dierentuin is.

De narcis staat hier centraal, aan de lantaarn palen hangt informatie over de verschillende soorten en plantenbakken met narcissen erin. De camperplaats is naast tennisbanen en een sport/wandelpark.

Het is weer zwaar bewolkt en het wordt weer kouder.

Vrijdag 1 Mei.

Het regent weer en dat worden we zat, we gaan via Neufchatel -Amiens naar Lille over de tol en dan rechtdoor naar huis.

Op een parkeerplaats zien we dat w.s. een trucker zijn schoenen buiten heeft gezet om te luchten, niemand op het hele plein alleen die paar schoenen, maf gezicht!

De reis door Belgie is rustig en voor we het weten zijn we weer Nederland in de drukte. Nog even omhoog via Breda -Utrecht en Amsterdam en het zit er weer op.

We kunnen terug kijken op een regenachtige 4 weken, mensen die we onderweg tegen kwamen hadden bijna allemaal veel regen en koud gehad.

In Nederland zelf was het mooi weer geweest, ja ja volgende keer beter, er was wel rust en die konden we gebruiken na een verhuizing en het leeghalen van moeders huisje.

                                                                Volgende reis graag een beetje zon a.u.b.