page6

Vrijdag 28-4-01, Km 47.905

We vertrekken om 4.00u om via Luxemburg op weg te gaan naar Italie.                                                            

Het is de hele weg druk vanwege de meivakantie, in Maastricht 1,5 uur in de file vanwege werkzaamheden. Bij de grens Spaanse P'tas gewisseld voor It. Lire. In Luxemburg tanken -shag kopen en dan op weg naar Metz om via Saarbrucken naar Strasbourg te rijden.

De hele weg regent het pijpenstelen, lekker hoor ... je kan de camper net zo goed vuil in stalling zetten ...'t ziet niet meer uit! Bij Strasbourg willen we Duitsland in en dat is een verkeerde beslissing, we komen 2,5 uur in de file vanwege een ongeluk. We zijn op weg naar de villa die Jos gehuurd heeft om zijn 50e verjaardag te vieren, we bellen Ruud nog om eventueel toch het vliegtuig te nemen want het is onwijs druk en hij gaat vannacht rijden....maar hij waagt het erop.

We staan bij een benzinestation en gaan vroeg op bed met de wekker op 4.00u.

Zaterdag, 29-4-01.

Op weg naar Basel plakken we het vignet op het raam en verstoppen de gesealde kaas want i.v.m. MKZ crisis is het verboden melk -melkproducten -vlees mee over de grens te nemen.

Wat is het adembenemend mooi om Zwitserland binnen te rijden terwijl de zon schijnt en de sneeuw nog op de bergen ligt.

We rijden tunnel in -tunnel uit, we nemen rust om de omgeving te bekijken en koffie te drinken, werkelijk mooi en schoon.

Heerlijk vers brood bij de tankstations met verse vleeswaren. We tanken ook nog wat commentaar oplevert van een hollander die vroeg of we wel wisten wat het kostte .. uh ja .. maar met erin piesen kom ik niet ver!!

Voor de Gotthardtunnel(16 km.) komen we in de file, het duurt 2 uur en eenmaal erin is het toch wel eng maar eruit moet je toch wel iets klimmen en het lijkt wel of de Hymer niet vooruit te branden is.

Gé krijgt het lichtelijk benauwd en is blij als hij de tunnel uit is en aan de kant kan. Het lijkt erop dat de remmen blijven hangen, nou staan we op een groot vrachtwagenterrein. Met optrekken en straf remmen probeert Gé de remmen los te krijgen, ik zoek inmiddels het nummer van de ANWB maar het werkt want inmiddels gaat het goed. Hopen dat het goed blijft!!

Bij Bellinzona van de snelweg af om langs het Lago Maggiore te rijden.

Bij Madonna di Ponte eerst de Zwitserse douane en aansluitend de Italiaanse, en dat is poppenkast, wat een machomannetjes zeg!!

Het is krap rijden, we kunnen bijna nergens aan de kant, het is smeriger als in Zwitserland. Het is een groot door bergen omzoomd meer waar we de 1e 'bromfiets' auto zien...tja la la die de lie die tja la la ... gaaf hoor .. boodschappentasje achterin en gaan! Bij Lago d'Orta gaan we op camping 'Continental Lido' staan, het is mooi weer, we eten buiten, we zijn verrast van het mooie sanitair, wasbakken in een marmer plateau, dat is anders dan we in Frankrijk gewent zijn.

 

Zondag 30-4-01.

We doen het rustig aan, douchen en ontbijten uitgebreid en vertrekken om 11.30u op weg naar Milaan. Veel klimmen en dalen, tunnel in/uit, sommige verlicht, andere weer niet. De weg is goed en hebben contact met Ruud, afgesproken dat we door Milaan heen ergens bij een pomp gaan staan en wel in het zicht. Ruud is om 2.00u vertrokken en komt om 15.30u bij ons aan, we drinken koffie, wisselen ervaringen uit en spreken af ieder apart verder te rijden.

De weg naar Bolonga is vlak en rustig maar veel gaten en hier proberen we omheen te rijden. Opeens een harde knal, we gaan aan de kant en ja hoor een sierdop eraf en een die scheef hangt. Zoeken heeft geen zin, het is goed afgelopen, geen schade en hij is naar rechts gegaan de berm in, zijn wel geschrokken zeg!

Van Bolonga naar Firenze is de weg vol bochten -klimmen en dalen -tunnels, de italianen rijden als gekken. Bij Firenze houdt het op en we bellen met Ruud die al in Lucca is en op ons en Jos staat te wachten om verder te gaan, we moeten ergens buiten Lucca een berg op?!

Inmiddels is het 21.15u en tegen onze gewoonte in rijden we nog, doen we dus nooit meer!! Jos wijst ons de weg naar boven, eerst is het nog asfalt, dan wordt het een karrespoor en die wordt steeds smaller. Dit wil ik niet meer meemaken, mijn waterpas was al van streek en dat werd nog veel erger. Details schrijf ik niet op, maar ik neem me voor om boven te blijven om de nachtmerries niet erger te maken. We worden door de groep goed opgevangen, zitten nog even na en gaan dan op zwabberbenen naar bed.

 

Maandag, 31-4-'01.

Slecht geslapen, de camper staat achterover, net of je de berg weer af gaat.

Het is prachtig weer, we ontbijten met z'n allen buiten op het achterterras. Wat een groot huis, in het donker niet gezien.

Het huis kent 4 appartementen en het groothuis(trappie op - trappie af), we zijn met 22 personen van totaal verschillend allooi, maar het is reuze gezellig. De meeste blijven 'op de berg' en genieten van het mooie weer en het zwembad, dit is koud maar bijna iedereen gaat erin, Ruud z'n 'bommetjes' zorgen ervoor dat mensen uit de buurt blijven.

Er gaan een paar mensen naar Lucca om boodschappen, weer terug gaan we aan de oranjebitter, tenslotte is de koningin jarig ... hieper .. de piep .. hoera!

De dames hebben schalen met meloen in rauwe ham en tomaten met mozzerella en baselicum. Anneke bakt de pizza's, heerlijk!

Een heerlijke avond om buiten na te zitten, de ene mop na de andere wordt verteld en er zijn glimwormpje ... Cock ziet er heel veel beneden in het dal .... nee Cock, dat is Lucca ..ha. ha..

Dinsdag 1-5-01, Het is prachtig weer, vele blijven in en om huis of in de camper want zij hebben hun A4tje voor het verjaardag boek nog niet klaar, we knippen en plakken en het ziet er al leuk uit! 'sAvonds gaan we voor een gedeelte de berg af om naar een restaurant te gaan, we krijgen diverse 'voorafjes' waar iedereen van kan proeven, dit om de gerechten te leren kennen. Van linzensoep -gefrituurde artisjok en ui -diverse sausen -mozzerella/kaas -meloen/ham, gevolgd door een heerlijk hoofdmenu en toetje. We hebben een bere gezellige avond, ja en nu de berg weer op na de nodige wijn, en dan nog even p...n onderweg. Tot laat zitten we buiten met veel water en wijn.

Woensdag 2-5-01. Vandaag vieren we de 50e verjaardag van Jos, we doen dat bij het zwembad met een BBQ. Het weer kan niet beter. 'sMorgens wil Jos niet gestoord worden, hij doet de boodschappen - besteld wijn bij Nicola, is nerveus maar op tijd klaar!

Ja de BBQ's worden om 17.00u aangestoken en het feest kan beginnen, door de groep krijgt hij een horloge aangeboden en van/door ons allen een herinneringsboek.

Iedereen heeft reuze zijn/haar best gedaan en het is leuk geworden, bij gebrek een cadeaupapier hebben we het in een krant verpakt met een strik van WC papier.

Een luidkeels hiep, hiep, hoera en lang zal hij leven kreeg Jos het toch wel benauwd, dacht nou wordt ik het zwembad in gekieperd, dus met gestrekte arm en het nieuwe horloge duidelijk zichtbaar ontliep hij 'de doop'.

Al met al een geslaagde BBQ met wijn -bier -water waarna we een terras hoger verhuisde vanwege wind en de boel moest af gewassen worden.

Nog lang daarna buiten gezeten, de moppen 'rollen van de berg', nog steeds vuurvliegjes beneden! We gaan laat naar bed en ik doe de doppen in de oren want ik heb het gevoel dat er 'snachts gespookt wordt rond de camper.

Donderdag 3-5-01.

Nou en of er gespookt wordt, rond de camper ligt het bezaait met plastic borden en afval van de BBQ, er zijn (wilde)honden in de weer geweest!!

De Bazin is alles al aan het opruimen en ik wordt voor 'vol' aangezien.

We blijven met een aantal bij het zwembad en de rest gaat naar Lucca of naar Pisa, ze vermaken zich best.

Kunnen van alles kopen bij de straatverkopers, van nephorloges tot leren riemen en nog veel meer.

We worden om 17.00u gebeld of we weer willen BBQen, dan nemen ze vlees mee de 'berg' op. Nou dat willen we wel en zo wordt het weer een hele gezellige avond. Wat is men toch rijk in het zuiden van Europa, meestal lekker weer zodat je veel vrijer bent in je doen en laten. 

Vrijdag, 4-5-'01.

Wij gaan als eersten de groep verlaten, nog even gezamenlijk koffie met een meegebrachte stroopwafel en dan van de 'berg' af. Dit gaat beter als erop, het is nu licht. Iemand is vooruit gereden om tegemoet komend verkeer tegen te houden en Ruud rijdt met Gé mee om te zien of er meer naar links of naar rechts gestuurd moet worden.

Het was echt geen geintje, het was zo smal en bochtig met nog een paar linke muurtjes van zo'n 40 cm. hoog dat de angst van zondag niet geheel onterecht was. De afgronden ernaast zag je pas goed bij daglicht, maar oké de fijne week heeft alles goed gemaakt. Psstt .. ik reed met Jos mee .. de camper met een 'koele' Gé achter Jos, het heeft wat gekost maar we hadden er dan ook heel veel voor.

En trouwens deze dingen(Lires) zijn toch niks waard dus kan je ze maar beter uit geven, toch? Bedankt allemaal, vooral Jos, voor de fijne week!! We hebben prachtig weer gehad -met een fijne gastheer -goed gezelschap -goede wijn/eten en veel gelachen! 

Opgetopt bij de super mercati in Lucca en toen via Pisa naar Piombino, we rijden langs de kust en kunnen het eiland Elba zien liggen. Het begint kouder te worden en later zelfs koud!

We bellen nog even met 'de berg' en horen dat het daar ook kouder is en dat iedereen aan het pakken is, ze vetrekken morgen. Wij plakken er nog 2 weken aan en gaan daarom verder naar het zuiden.

We belanden in Orrizonte op een camping waar iedereen op zijn eigen plek een eigen douche -WC -afwasruimte hebben, super! Voor het eerst dat we dit meemaken, wel opletten voor het rieten dakje. Het regent nu en dat is mooi want dan kunnen we met een gerust hart de nachtrust inhalen.

Zaterdag 5-5-01, Bevrijdingsdag!

Ik weet niet wat de Italianen als bevrijdingsdag hebben maar vandaag is dat het zeker niet ... tenminste niets van gemerkt!

We hebben goed geslapen, gaan naar onze privé douche en WC, wassen de boel af en vertrekken.

Nu op weg naar het Lago di Trassimeno, grappig van de italiaanse campings is dat er elke avond een weersvoorspelling voor de andere dag wordt opgehangen.

We hebben gezien dat het aan de Adriatische zeekant wel mooi weer is dus trekken we die kant op.

Nu rijden we door het echte landschappelijke Toscane en dat is mooi, glooiend landschap met veel hoge cipressen, de wegen zijn goed, de bewegwijzering ook.

Rond het middaguur zijn we bij camping Villagio Italgest, nu in Umbrie. Het valt ons op dat iedereen zo gastvrij is, er veel info wordt gegeven in de engelse taal. Het is een CCcamping die er goed uit ziet en in het voorjaar heerlijk rustig! Dichter bij huis lijken deze campings wel nederlandse vakantiekolonies, dat geeft me niet echt het gevoel in het buitenland te zijn.

Het is afwisselend bewolkt en zonnig, wandelend over de camping valt het strandje wat tegen, erg klein met weinig plekken dicht aan het meer te staan.

 

Zondag 6-5-01.

Vroeg wakker, het regent daarom is Umbrie ook zo mooi groen! Gé is verkouden, we ruimen de camper op, lezen en schrijven in het dagboek tot het om 14.00u droog is. Het is niet echt koud maar wel afzien na zo'n prachtige week mooi weer.

Ruud sms't dat ze thuis zijn, wij wandelen nog maar eens rond en missen de groep. In plaats van pizza wordt het uitgebreid uit eten , 3x plati is wel iets teveel!! In het vervolg primo plati -secondo plati -salata -basta!!

Het is 'snachts weer gaan regenen, de weersvoorspelling geeft aan dat dit de eerstvolgende 3 dagen zal duren maar dat het in de buurt van Venetië beter zal zijn.

Maandag 7-5-01.

Het giet van de lucht als we richting Venetië gaan, de bergen gaan schuil in de wolken, jammer want het is hier best mooi. Via Perugia de bergen over of door tunnels naar de andere kant. de wegen zijn vol gaten en scheuren, nog een gevolg van de aardbeving van '97.

Ineens zien we een slootje water tot bij de voorstoelen, eenmaal aan de kant(kan niet altijd) zien we dat de slang van de schoonwatertank is los gerammeld. Dat wordt dweilen, gelukkig is het beter weer geworden zodat straks alles kan drogen. De pomp draaide droog dus daar de zekering maar even uitgehaald.

Eenmaal langs de kust komen we camping Mare Pineta tegen waar we gaan staan, kan de boel drogen. De eerste camping waar we uitgebreid info in het nederlands krijgen over 'instructies/voorschriften tijdens brand/noodsituaties/evacuatie'.

We maken een lange strandwandeling eten in het restaurant en lopen nog over de camping en naar het dorpje, stelt niks voor allemaal.

Dinsdag, 8-5-'01

Wakker worden met een strak blauwe lucht, heerlijk en zo hoort het toch ook in Italië?! We ontbijten buiten en bij het opruimen ontdekken we dat de voorraadkast onder de zitbank ook nat is. Alles eruit en open om te drogen, bij verdere inspectie blijkt ook de 'schuur' nat te zijn, daar dus ook alles uit en laten drogen. Je ziet mensen die voorbij komen denken 'zijn hollanders zo schoon?'

Door dit alles gaan we laat naar het strand en zijn ook zo weer terug omdat het gaat onweren en er hangt nog wat buiten te drogen. Door het weer maken we vroeg een uitgebreid diner klaar en eten dus vroeg, 'savonds is het weer droog zodat we evengoed een lange wandeling maken.

Ook hier zijn muggen en het franse spul werkt nog goed men moet ons niet! Het is erg toeristisch hier en te vroeg in de tijd van het jaar dus erg leeg en ongezellig.

Nog wat sms'en en lezen en dan naar bed, dat is geen straf in de hymer want we kunnen slapen als os en ezel!

 

Woensdag 9-5-01.

Weer een strakblauwe lucht en we willen vroeg weg maar dat gaat niet, de elektrakast zit op slot en onze stekker zit erin...en dan moet je wachten tot ze tijd voor je hebben?!

En ja .. om 9.30u kunnen we op weg naar Commachio waar markt zou zijn en dat klopte! Even lekker struinen over de markt, het is alleen kleding en we kopen 2 lange dunne herenbroeken voor 35.000 lire!!! Trouwens het stadje ziet ook leuk, veel trappen en bruggetjes.

Wij hebben het warm in de korte broek maar de italianen hebben nog lange broeken -truien -panty's aan. Verder naar Venetië toe worden de wegen drukker, veel vrachtverkeer en nog steeds vol gaten in de weg.

We komen op het lido de Jesolo en gaan op zoek naar camping Italy, daar is het sièsta en mogen 1/2 uur wachten maar wel al op de camping rond kijken.

We hebben een plaatsje gevonden en als we weer bij de camper zijn zien we een oosterbuur die misschien haast heeft want hij draait zo krap om de camper dat hij een boom ontveld en zijn caravan behoorlijk beschadigd.

Zijn wij blij dat hij de boom neemt en niet ons, hij nam niet de moeite uit te stappen want de slagboom ging open en roets daar ging hij ... ? Nou ja ... sukkel! Mooi gaan laten! Was zeker bang dat wij op 'zijn' plekkie zouden gaan staan ... dus niet want we willen niet naast de toiletten.

Het is een mooie schone en rustige camping met een goed restaurant en direct aan het strand. Het 1e wat ik doe is een bonte was draaien en als die hangt een strandwandeling maken, heerlijk uitwaaien.

We eten 'savonds in het restaurant spaghetty en leren van een paar bejaarde dames een Siciliaans gebruik, 2 citroenlikeur en 1 voor de kok, die komt uit de keuken en als dank voor het voortreffelijke maal eten toasten zij met de kok en gaan tegelijk de glazen leeg. Wat nou als iedereen dat toasten met de kok wil?? We zitten nog lang buiten, de temp. is 22 gr. en de muggen zijn er ook, dus weer smeren!

Donderdag 10-5-01.

Vroeg wakker door het mooie weer en buiten ontbeten. Dan een heerlijke strandwandeling en daarna douchen. 'sMiddags weer naar het strand en daarna zwemmen in het verwarmde zwembad, het zeewater is me nog te koud! Maar daar zal wel snel verandering in komen want het is vandaag 30 gr., echt vakantieweer!

We gaan voor het 'menu van de kok' weer naar het restaurant, alleen Gé wil geen spaghetty di mare, zulke enge dingen als daar in kunnen zitten?! Hij neemt een pizza, ijsie toe en dan kan het wel weer.

Dan eens buiten de camping kijken en we ontdekken aan de overkant een schoenenstal met honderden schoenen. Iets verder 1 met kleding en leren tassen e.d.

We dachten naar Punta Sabioni te lopen maar dat is toch te ver. Morgen maar eens op de fiets.

Vrijdag, 11-5-'01.

Weer lekker weer, strak blauwe lucht. Gé haalt de fietsen van de camper(mag wel in de krant) en we fietsen naar Punta Sabioni, 8 km. heen dus het valt mee.

Op een terras drinken we cappucino en een sandwich. Het valt ons weer op dat de bediening en service goed is en zich in de engelse taal verstaanbaar kan maken.

De fietsen stonden samen aan een hangslot en het gewone slotje was niet dicht, maar ja een leukerd had hem wel op slot gezet en het sleuteltje weggegooid. Er blijkt een soort zwerver om de fietsen heen hangen, voelt eens aan de een dan aan de ander maar helaas, en dan nemen wij de fiets die op slot staat ook nog mee! Had hij w.s. niet verwacht, aan een passant gevraagd hoe of wat te doen.

Hij keek eens naar de zwerver en zei 'ong. 200 mtr. verderop is een fietsenverkoper/reparateur. Fiets meegezeuld en ja hoor die had hem binnen no-time open, het was een gammel slotje vandaar het hangslot. De man was blij met 4000 lire en wij konden weer verder, bij de camper gelijk het hele slot verwijderd.

Bij de receptie van de camping een 24 uurs kaart voor Venetië gekocht, is geldig voor al het openbaar vervoer naar en door Venetië voor 23.700 lire = 12.24 €.

Vanavond maar eens bij de camper gegeten, Ruud gebeld, op het thuisfront is alles goed, gedouched en lekker van de rustige avond genoten.

Zaterdag, 12-5-'01.

Vroeg op en met de bus, stopt op 100 mtr. van de camping en is bij de dagkaart inbegrepen, naar Punta Sabioni om met de veerboot, ook op de dagkaart, naar Venetië te gaan.

Het water heeft een aparte licht groene kleur, iedereen kijkt uit naar welk eiland zal nou Venetië zijn? Om 9.30u zijn we er, we worden zo voor het San Marcoplein aan de wal gezet. Waterbussen vol worden aan 'land' gezet, er is heel veel te schrijven over het massale van toeristen -stalletjes -boten -gondels -verleden tijd.

Het is dringen om kathedralen in te komen of andere bezienswaardigheden, dat doen we dus niet we genieten van alles wat er in het heden gebeurd, daarbij kom je ogen tekort!

Door de dagkaart kunnen we op alle boten instappen en dat is erg makkelijk om vanaf het water Venetie te ontdekken.

Veel luxe winkels met kleding -schoenen -lerentassen -glas uit Murano -juweliers -eetgelegenheden. Alles gaat met transport over water -vuilnis -uitvaarten (apart eiland) -Taxi's -bevoorrading -passagiersvervoer. Alles vaart kris kras door elkaar en het gaat nog goed ook.

Door de vele toeristen ook veel stalletjes met souvenirs en dit trekt de aandacht weg van de historische gebouwen en het leven van alledag.

Een eeuwenoude stad waar de hyper moderne goed geklede Venetianen hun handel drijven.

Hier geen regelnegers of opdringerige zwarte verkopers, sterker nog deze worden direct door de carabinieri verwijderd. Een goede zaak! We komen hier zeker eens terug om ook naar Murano -Burano te gaan.

Zondag 13-5-'01 Moederdag!

Maandag 14-5-'01. Gé en Gert-Jan jarig. Het is prachtig mooi strandweer en houden rustdagen, bellen met thuis, eten in het restaurant.                     

Dinsdag '15-5-'01..

Dat valt tegen geen strak blauwe lucht maar grijs en we krijgen nog regen ook. Het ziet er niet uit dat het beter zal worden dus we vertrekken op weg naar Zwitserland.

De snelweg richting Milaan rijdt beter, geen kuilen en gaten!

Gé voelt het stuur trillen, waarschijnlijk zijn de voorwielen niet goed in balans door de slechte wegen en sierdoppen eraf. We rijden hierdoor niet harder dan 80 km. per uur en dat schiet niet echt op.

Kopen onderweg boodschappen en gaan in Como-sud op een doortrekcamping staan. niks te beleven dus we gaan vroeg op bed.

Woensdag, 16-5-'01.

Vroeg op weg naar de Gotthardtunnel, dat blijft een belevenis, de 1e helft gaat nog wel en dan begin ik de km's te tellen en dan wilde ik wel dat we eruit waren. 17 km. in een tunnel is voor mij geen feest!

We rijden naar de Sempachsee om daar op een CC camping te gaan staan, als we eraan komen schijnt de zon maar dat veranderd in regen voor de rest van de middag en avond.

Donderdag, 17-5-'01.

Het is grijs en het regent als we om 9 uur op pad gaan, we rijden in mistflarden naar de Belgentunnel en daar staan we hoog in de bergen in de file!!

We rijden nog steeds 80 km. per uur en worden dus steeds ingehaald door vrachtverkeer.

We kopen onderweg 'vers' in en rijden rond 13 uur Zwitserland uit wat op de heenweg met de zon er veel vriendelijker uit zag.

Via Basel -Mullhouse naar Luxemburg, de weg is rustig en dat komt ons goed uit. Dat trillen rijdt toch niet echt lekker.

Camping Kockelscheuer is onze camping op weg naar en terug van Frankrijk, het is een fijne camping met goed sanitair en altijd 'de frituur' open voor een warm kippetje en patat.

Vrijdag 18-5-01.

Natuurlijk eerst tanken en shoppen alvorens door Belgie naar huis te rijden. In Belgie is het wel rustig op de weg maar bij Maastricht staan we direct in de file, dat is rond Eindhoven weer zo.

We gaan van de weg af om eerst maar eens koffie te drinken, hopelijk lost het op. Uiteindelijk zijn we om 18.30 uur thuis, wat is dat vermoeiend, doen we niet meer!

Zorgen voortaan dat we laat in Maastricht aankomen en 'savonds of 'snachts naar huis te gaan.

Eindstand 51900 km. 3995 km. gereden.

Het heeft ons 4 nieuwe banden gekost omdat we canvasbreuken in de achterbanden hadden opgelopen, de voorbanden ook maar vernieuwd en een nieuwe sierdop besteld!