page7

Italië-Sicilië 2005, rondreis met de NKC. Km. 78.700               

Vrijdag 6 mei gaan we om 7.00 u op weg naar Luxemburg, het is koud met regenbuien.       

We tanken voor 80.4 € de ltr. diesel, in Luxemburg.

Overnachten op camping Kockelscheuer voor 12 €.

Zaterdag 7 mei dwars door Duitsland naar Blaubeuren waar we op een stellplatz overnachten voor 5 € (wordt na 18.00u opgehaald), bij doorrijden gezien dat het een leuk stadje is maar de regen valt met bakken uit de lucht.

Ja, en als je dan onderweg niet buiten roken kan dan moet je buiten roken!

Zondag 8 mei gaan we op weg naar Oostenrijk, het is nog steeds koud en nat en hebben sneeuw op de Fernpass?!

Vanwege het slechte weer gaan we niet verder dan Prutz waar we op camping 'Aktiv' overnachten, we maken de kachel aan!

Maandag 9 mei willen we verder via de Resiapass maar helaas deze is 'gespert', we volgen de omleiding door Zwitserland, dit over een andere berg die steil omhoog gaat met scherpe haarspeldbochten....en koud boven..brrr!

Via Garun (met de kerktoren in het water) -Modena -Trento naar Peschiera del Garda, er zijn al deelnemers aanwezig op camping 'Bella Italia', we maken kennis.

Dinsdag en Woensdag rusten we uit, er komen steeds equipes binnen maar we staan over de hele camping verspreidt.

Het is mooi weer en kunnen dus gaan genieten.

Via webmail kan ik mailen naar het thuisfront en mijn eigen mail lezen, ik krijg antwoord dus het werkt!

Donderdag 12 mei, iedereen is binnen op 2 equipes na, deze hebben afgezegd zodat we met 20 campers op pad gaan.

Iedereen is druk met kennismaken en de sfeer komt erin.

's Avonds worden we door Joop en Ans welkom geheten en genieten van een voortreffelijk diner.

Vrijdag 13 mei 280 km. naar Florence. Het is korte broekenweer en veel verkeer op de weg met weinig parkeerplaatsen, dus rijden we in een stuk door naar camping Internationale Firenze in Bottai.

Het is een terrassencamping, die als je de weg afloopt en bij de T splitsing schuin/rechts oversteekt bij de bushalte komt(10 min. lopen) die je naar het centrum van de stad brengt(20 min.).

Zaterdag 14 mei, Hiep, hiep hoera, Gé en Gert-Jan zijn jarig. We verzamelen om 8.30u voor een excursie naar Florence, maar eerst werd er voor de jarige gezongen en gefeliciteerd.

We vertrekken met de bus van 9.00u en hebben een gids tot 12.00u, zij geeft uitleg van verschillende stijlen van gebouwen.

In het centrum mogen(mochten) ze nooit hoger bouwen dan 30 mtr. Zo steken alle 'belangrijke' gebouwen overal boven uit!

Jarenlang is Italië geregeerd door de fam. de Medeci, die woonde aan de linkerkant van de stad. Om niet tussen de gewone bevolking te hoeven lopen werd voor hen op Ponte Vecchio een loopgang gebouwd.

Riolen waren er destijds niet dus kwamen ze schoon in het Palazzo Vecchio aan.

Onder het middelste van de 3 boogjes is een monument met een hek erom heen. Als je nou serieus verkering had/hebt dan keten je 2 hangslotjes aan elkaar en het hek vast en gooit de sleutels in de Arno, of het succes heeft!?

Het Palazzo Vecchio heeft een prachtige binnentuin, overal 'binnen' belangrijke gebouwen van Italië zie je dit. Adelijke en belangrijke families leefde naar binnen gericht.

Florence is een groot schitterend monument/Museum van de Renaissance door artistieke en culturele opleving in de 15e eeuw. De schilderijen en beeldhouwwerken van kunstenaars als Botticelli -Michelangelo en Donatello maakten de stad tot een van de grootste artistieke hoofdsteden ter wereld.

Veel van dat al is door de eeuwen heen heel goed bewaard gebleven, de moeite waard om het te gaan bezichtigen. Het compacte centrum is gesloten voor verkeer, de bezienswaardigheden zijn op loopafstand van elkaar. Hou rekening met lange wachttijden, ook in het voorseizoen.

Let op!! Draag papieren en geld op je lijf, steek wat losse euro's in je zak.

Zakkenrollers zijn hier zeer aktief!! Vooral in de metro!!

Zondag 15 mei, Florence Rome = 285 km.

Leo is jarig!! We gaan via de rondweg Firenze op weg naar Rome, kiezen voor route 2 en dus binnen door, echter de wegen zijn zo slecht. Langs deze route bijna geen mogelijkheid om aan de kant te gaan, dus gaan we de tolweg op. Dit rijdt een stuk beter en meer mogelijkheden om even aan de kant te gaan om van he uitzicht te genieten.

Om 16 uur komen we op Camping Tiber, Via Tiberina, 00188 Roma, 'savonds gaan we in het restaurant eten. De groep krijgt van de campingbaas een mandfles met 25 ltr. rode wijn ..... ! Daar is flink van gedronken ... !

Maandag 16 mei, Bezoek Rome.

Vertrek met de shuttle bus van de camping naar het station om 8.30u. Van hieruit per trein naar het centrum, van 9 tot 13uur een wandeling met gids door het centrum van Rome. Het is hier werkelijk prachtig, schoner met links/rechts, voor en achter je de bezienswaardigheden en ook allemaal zo goed bewaard gebleven!

We gaan naar de Trevifontein die ze op dat moment aan het schoonmaken zijn en de euro's eruit halen natuurlijk, maar al snel stroomt het water er weer in.

Door 1 geldstuk, over je linkerschouder, in het water te gooien kan je een wens doen, n.l. hier ooit nog eens terug te komen.

Gooi je 2 geldstukken in de fontein dan wens je terug te komen met de partner waar je nu mee ben.

Gooi je er 3 geldstukken in dan wens je met een ander terug te komen!! 't Is maar dat je het weet!?

Je moet er maar in geloven maar het was wel lachen geblazen, men hield elkaar in de gaten en er is nog lang over 'nagepraat'.

Elke maandag wordt de fontein leeggezogen met een speciale geldzuiger. Dan liggen hier zo'n 30 zakken geld! De opbrengst is voor de stad en de goede doelen.

We boften met de spaanse trappen, deze worden 1 keer per jaar vol gezet met azalea's en die stonden er nu dus! Prachtig!!

De trappen kwamen tot stand als verbinding tussen kerk en het centrum.

Eigenlijk zou het de 'franse trappen' moeten zijn omdat een franse diplomaat in 1660 dit als een grote erfenis naliet.

Deze erfenis had een clausule dat hier de trappen van gebouwd moesten worden. Pas in 1723 is hiermee gestart.

Dan gaan we naar het Pantheon, het heeft een romeinse zuilen portaal. Als een gebouw van buiten erg saai is dan is dat binnen niet zo, je verwacht het niet maar bent iedere keer verbaasd wat je te zien krijgt. De binnenzijde van de koepel is werkelijk een meesterstuk heel geniaal gebouwd met een opening van 9 mtr. doorsnede.

Hier komt het enige daglicht en frisse lucht door naar binnen.

Je kunt je voor stellen dat bij elk weertype en tijd van de dag je een ander beeld krijgt.

De vloer loopt in het midden een beetje toe zodat het regenwater kan wegstromen.

Met Pinksteren zit de brandweer op het dak om rozen blaadjes naar binnen te gooien die als 'vurige tongen' naar beneden dwarrelen. De akoestiek binnen is geweldig en er bestaat dan ook een speciaal koor voor het Pantheon. De moeite van het bekijken waard!

Dan de St. Ivokerk, een van de vele die we gezien hebben, als je hierin staat voel je je klein en heb je veel bewondering voor de bouwers en kunstenaars van vroegere eeuwen.

Zonder de middelen van deze tijd bouwden ze groots en versierde het rijkelijk.

Het plafond van de St. Ignatiuskerk. Het plafond lijkt 2 keer hoger dan het is, het is gezichtsbedrog!

De werkelijkheid is een vlak plafond, de 'namaak' koepel is zo geschilderd, dat als je middenin de kerk staat, je het juiste beeld krijgt en het de koepel vorming geeft.

Er is zoveel moois in Rome dat je er weken voor nodig hebt om alles te bekijken. Wil je dan ook nog eens winkelen en genieten van de kleine straatjes in Rome, met leuke markjes met dure en modieuze kleding, doe er dan nog maar een paar weken bij.

Wij komen zeker een keer terug, 2 geldstukken in de fontein gegooid dus dat gaat lukken!

We krijgen een tip om een koffie granito te bestellen in een klein koffieshopje, eerst betalen en met je bonnetje je bestelling doen! Gaf wat verwarring!!

Stonden allemaal voor het bestellen in de rij en werden terug gestuurd om eerst te betalen. Maar de Café Granito is heerlijk!!

Wat is het? Sterke ingevroren koffie, heel fijn stuk gemalen, slagroom erdoor roeren, in een bekertje en lepelen maar, verrukkelijk!!

Om 13 u op weg naar de nonnetjes waar we een lunch kregen. Ja het financiele religieuze leven in Rome moet draaien en men weet precies hoe dat te doen. Nonnen mogen geen reclame maken, maar bij gidsen en de Romanen zijn ze bekend!

Je staat op een hoek van een straatje en leest op het namen bordje dat hier een nonnenklooster is en dat je 3x moet bellen!!

Onze groep van 40 personen was natuurlijk besproken, maar anders is het vragen of u kan eten en dan eten wat de pot schaft.

Het werd voor ons een 3 gangen menu, pasta vooraf, zwaardvis met groente en patat, lekker toetje en vers fruit toe. Hierbij voor elk een kwart liter rode of witte wijn! Het was heerlijk!

We zijn rustig terug gelopen naar het station en lieten de omgeving nog eens op ons inwerken.

Rome is een fantastische stad!!

Maar let op in metro en treinen, ook hier zijn de zakkenrollers actief. Draag geld en papieren op het lijf, stap niet in een overvolle trein of metro, hangende aan de lus bent u een toeristisch gemakkelijke prooi.

 

We kunnen kiezen, of terug naar de camping of afgezet worden bij Vaticaanstad, de bus en gids mogen er niet in.

Vaticaan heeft haar eigen gidsen!

We gaan naar Vaticaanstad, het regent en staan stomverbaasd op het inmense St. Pietersplein!

Overal staan lange rijen mensen te wachten en wij sluiten aan bij een rij om op de koepel te gaan.

Op het vierkante plateau onder de koepel hebben we na 2 uur wachten gelopen, we hebben een prachtig uitzicht over het plein en de stad.

We lopen in de binnenrand van de koepel en zien de fresco's van het plafond!

De ring is ingelegd met fijne mozaiek, naar beneden kijkend kijken we zo in de St. Pieters basaliek, hebben een goed overzicht van de figuren in de vloer.

Wat een pracht en praal, het is imponerend maar maakt je ook opstandig, er was vroeger ook veel armoe, deze rijkdom steekt daar behoorlijk bij af!

Met de lift komen we uit in de basaliek, wat een ruimte!

Eenmaal buiten zien we 'the change of gards' van de zwitserse wachten, lijkt net Buckingham in Londen. Veel heen en weer geloop -gestamp -groeten, dan neemt iedereen zijn plaats weer in en is het weer rustig.

We gaan nog even bij de sixtijnse kapel kijken maar de rij is te lang, het duurt uren voor je naar binnen mag.

We besluiten een hapje te gaan eten en naar de camping te gaan, jammer want dit is echt een beetje teveel allemaal, je mag hier alleen al een week voor uit trekken wil je alles bekijken. We komen terug!!

Woensdag 18-5-05.

Vandaag een rustdag, we nemen ook rust, camper opruimen, wassen en 'smiddags wordt 'jeu de boule' gestart.

We lopen de camping eens rond en zien dat het een flinke camping is, een aanrader!

'sAvonds wordt de mandfles van de rode wijn ontdaan!!

Donderdag 19-5-05.

Vandaag Rome Pompei/Vesuvius, 255 km.

Dit lijkt niet zoveel maar je moet op binnenwegen toch wel flink doorrijden. We rijden de ring via het westen naar het zuiden om bij Terracina de kust te nemen.

Dorpje in en uit, grappig om te zien, het is mooi weer met een harde wind.

Net voorbij Gaeta gaat een lichtje branden op het dashbord, geeft aan dat we een vuil diesel filter hebben. We zoeken een plaatsje om aan de kant te gaan en zien gelijk een Fiat garage links. Gevraagd, en ja hoor de dieselfilter is vuil, geen probleem ze hebben er een op voorraad, maar we houden eerst pauze en zijn om 14.30 terug!! Ja de pauze is langer en heiliger dan we gewent zijn .. pffff 1 1/2 uur!

Er zit niks anders op dan zelf ook pauze te houden!

Inderdaad zijn ze om 14.30 terug, met een kwart uur zit het nieuwe filter erin, kosten 25 euro en 1 kwart uur werk?!

En dan nemen we de snelweg om via Napels in Pompei te komen. Het 1e stuk gaat wel maar dicht bij Napels wordt het wel erg druk, de rijstijl veranderd ook, wordt luidruchtiger en dominanter!

We krijgen een enorme hoosbui waarbij men wel snelheid minderd, maar toch. De tolweg houdt op en eenmaal door de 8 poortjes komen we 16 banen dik te staan, het is een geduw en getoeter en het schuift steeds een paar cm. op, bumper aan bumper en geen enkele schade!

Dit gaat ong. een half uur zo en uiteindelijk zijn we geritst tot 2 banen, we halen opgelucht adem, dat is goed afgelopen, het is een wonder dat er niets gebeurd!!

We blijven Reggio C. aan houden en komen om 19.30 uur op de camping aan.

Camping Zeus, www.campingzeus.it

 

Vrijdag 20-5-05

De opgravingen van Pompei liggen 50 mtr. van de camping af, we kunnen er gratis in omdat het de week van de musea is, zijn het hele jaar de 65 +ers gratis, neem je paspoort mee!

De vesuvius heeft in 79 na Christus de stad Pompei bedolven onder de kokende lava, pas in 1748 is men begonnen met de opgravingen.

Inmiddels is de helft van deze indertijd grote stad(25.000 inwoners) bloot gelegd, tot op de dag van vandaag is men nog bezig met opgravingen -restauraties. Veel gebouwen -schilderijen -standbeelden hebben de tand des tijds doorstaan.

Het was destijds ook een verderfelijke stad omdat er sexorgieen plaats vonden, er is een engels boek in omloop van 'the forbidden city'.

Wat hier aan foto materiaal instaat mocht jarenlang in Italie niet gezien worden.

Hieronder het huis van de grote fontein, daar waar de daken intact zijn gebleven, zijn mooie fresco's te bewonderen. De moeite waard om te gaan bekijken, koop een nederlands boek om de weergave en de platte grond.

Vanaf het pleintje beneden gaat er een bus naar de top van de Vesuvius. Bij de kiosk op het station kan je retour tickets kopen.

Je moet goed ter been zijn want je moet boven nog en kleine km. steil klimmen. Draag goede schoenen, neem iets warms mee(kan koud zijn), ook drinken en een hoofdbedekking.

'sNachts hoor je het blaffen van de zwerfhonden die in Pompei leven, overdag liggen ze overal en verroeren zich niet!! Zij slapen, wij niet!!

Zaterdag 21-5-05 Pompei -Paestum.

Het is een stralende dag en we hebben 80 km. te gaan, we gaan op tijd weg maar eerst naar de supermarkt/tanken.

We moeten voorzichting zijn met het inrijden van de dorpjes. De straten zijn steil en vaak erg smal.

De S148 gaat ook langs de kust van Amalfi maar daar mogen campers niet komen.

De Vesuvius is in de omtrek goed zichtbaar, het is niet de hoogste en actiefste vulkaan van Italie.

Er komt nog steeds rook en de naar rotte eieren stinkende zwaveldamp uit. Het topje gaat vaak schuil in de wolken.

We gaan over Salerno naar Battapaglia om langs de kust naar het Paestum te rijden.

Dit zijn tempels van griekse colonies van de 6e eeuw voor christus, zij worden beschouwd als de mooiste van de wereld.

We gaan het niet bezoeken maar door naar de camping die aan het strand ligt.

Camping Nettuno Villagio, Via Laura 8, Paestum.

En die is heéél moeilijk te vinden!!

Zondag 22-5-05, Rustdag!

We zijn er aan toe! Vol van alles wat we tot nu toe gezien en beleeft hebben waaien we uit op het strand.

Het seizoen is hier nog niet begonnen, de camping -strand -restaurant is helemaal voor ons.

In de toiletgebouwen rizzelen de salamanders, bij het wassen -douchen schieten ze door het gebouw heen. Gé wordt met de tondeuse bewerkt, de BBQ voorbereidt en met de wijn/bier en het oud-hollandse liedjesboek maken we er een dolle avond van!!

We kunnen tot laaat buiten zitten!